Skip to main content

Ράλι τιμών στα σιτηρά

Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η τιμή του σιταριού φτάνοντας ,τα 10 δολάρια ανά bushel. μετά την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία και υπό το φόβο να μην ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της.
Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η τιμή του σιταριού φτάνοντας τα 10 δολάρια ανά bushel, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία και υπό το φόβο να μην ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της. Η απαγόρευση της Ρωσίας ήρθε χθες και αφορά στην περίοδο από 15 Αυγούστου μέχρι το τέλος του έτους.

«Το Καζακστάν και η Λευκορωσία θα έπρεπε επίσης να αναστείλουν τις εξαγωγές τους», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Putin.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απαγόρευση της Ρωσίας, του τρίτου μεγαλύτερου εξαγωγού, μπορεί να ωφελήσει τους ανταγωνιστές, από τους οποίους μεγαλύτερος  είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την Αυστραλία και την Αργεντινή.

Χθες, η τιμή του σταριού αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 23 μηνών, εξαιτίας των πυρκαγιών και της δραματικής ξηρασίας που πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη χώρα καλλιέργειας του προϊόντος στον κόσμο. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του σίτου εκτινάχθηκε έως 7,9% στα 8,155 δολ. ανά μπούσελ στο Σικάγο και η τιμή του βασικού διατροφικού είδους έχει εκτιναχθεί 91% από τις αρχές Ιουνίου.

ZENITH