Skip to main content

Ράπισμα για το επιχειρείν τα αγροτικά μπλόκα

Διάλογο κυβέρνησης - αγροτών ζητoύν ΒΕΘ και ΣΒΒΕ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων στον επιχειρηματικό κόσμο. «Οι κινητοποιήσεις αποδιαρθρώνουν τον παρ
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, κρούει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.

«Δυστυχώς, για πολλοστή φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο, με τους αγρότες να κόβουν τη χώρα στα δύο, προκαλώντας προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας», αναφέρει στην επιστολή του το ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι «την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούν τα μπλόκα των αγροτών, που τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ενταθούν, επιτείνει και η ήδη προβληματική διακίνηση των εμπορευμάτων στο εσωτερικό οδικό δίκτυο (λόγω των Τεμπών)».

Σύμφωνα με το ΒΕΘ «η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν μας δίνει την πολυτέλεια να ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες ζημιές που δημιουργούνται από τη στάση που τηρεί μία συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Την ώρα που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν και να αντεπεξέλθουν στη διεθνή οικονομική ύφεση, δέχονται ένα ακόμη ράπισμα, καθώς δυσκολεύονται να εκτελέσουν παραγγελίες, ενώ δεν είναι λίγες και οι ακυρώσεις αυτών».

Το ΒΕΘ αναφέρεται και στη «Furnidec Business», που ανοίγει την Παρασκευή τις πύλες της, σημειώνοντας ότι «υπό κανονικές συνθήκες θα έδινε, έστω και πρόσκαιρη, ανάσα στην αγορά, ωστόσο πλέον κινδυνεύει με αποτυχία, αφού το κλείσιμο των τελωνειακών σταθμών εμποδίζει τη μεταφορά προϊόντων, αλλά και τη διέλευση, κυρίως, επισκεπτών γειτονικών χωρών».

Το Επιμελητήριο χαρακτηρίζει άτοπη τη διαμαρτυρία των αγροτών και απευθύνει έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων με παράλληλη έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου.

«Οι πρακτικές ομηρίας άλλων κλάδων αλλά και των πολιτών θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, υπό τον όρο ότι δεν βλάπτει άλλες κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση που δεν υπάρχει διέξοδος, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι που έχει θεσπίσει η πολιτεία», σημειώνει το ΒΕΘ.

Διάλογο αγροτών-κυβέρνησης ζητά ο ΣΒΒΕ

Την έναρξη διαλόγου το συντομότερο δυνατόν κυβέρνησης - αγροτών ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Ν. Πέντζος, υποστηρίζοντας πως οι κινητοποιήσεις αποδιαρθρώνουν τον παραγωγικό ιστό στην ελληνική περιφέρεια.

Ο κ. Πέντζος επικρίνει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους αγρότες για τη στάση τους: «Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ανέμενε από την Κυβέρνηση καλύτερα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση του θέματος, αφού οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες».

«Από τη μέχρι σήμερα στάση των αγροτών, είναι φανερό ότι σημαντική μερίδα της κοινωνίας δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σε πόσο εύθραυστη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις της περιφέρειας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ZENITH