Skip to main content

Ραχόι: Τσίπρα σοβαρέψου - Μαξίμου: Δεν ψάχνουμε για εξωτερικούς εχθρούς

Η ισπανική και η πορτογαλική κυβέρνηση καλούν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «καταδικάσουν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα».

Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έκανε λόγο για σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης από συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης σε συνεργασία με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (περισσότερα εδώ).

Η ισπανική και η πορτογαλική κυβέρνηση αντέδρασαν έντονα στην παραπάνω αναφορά του Αλ.Τσίπρα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ράχοι, και ο Πορτογάλος ομόλογός του, Πέδρο Πάσους Κοέλιου, απέστειλαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το ζήτημα, καλώντας τους  να «καταδικάσουν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα».

Οι δηλώσεις αυτές «είναι αντίθετες προς το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των εταίρων» στην Ευρώπη, τόνισε πηγή.

Μάλιστα, μιλώντας την Κυριακή σε κομματική εκδήλωση του Λαϊκού Κόμματος στη Σεβίλλη, ο ισπανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρά λόγια κατά του Έλληνα πρωθυπουργού: «Δεν φταίμε εμείς για την απογοήτευση στην ελληνική ριζοσπαστική Αριστερά επειδή υποσχέθηκε πράγματα που, όπως φάνηκε, δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει».

«Έχουμε ξαναδεί πολλές φορές το κόλπο να προσπαθείς του να ψάχνεις έναν εχθρό στο εξωτερικό, όμως αυτό δεν λύνει τα προβλήματα αλλά τα επιδεινώνει. Χρειάζεται σοβαρότητα και όχι μετάθεση ευθυνών εκεί που δεν υπάρχουν, σε χώρες που μάλιστα έχουν δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται Ισπανία και Πορτογαλία σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι» είπε ο Ραχόι.

Παράλληλα, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μένδεθ δε Βίγκο, με δηλώσεις του, διαβεβαίωσε ότι «η Ισπανία δεν είναι εχθρός κανενός, το αντίθετο, είναι αλληλέγγυα προς τον ελληνικό λαό».

«Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς εμείς θεωρούμε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επιλυθούν με δηλώσεις, αλλά με μεταρρυθμίσεις» προσέθεσε ο ίδιος σε μία δήλωση που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση της Ισπανίας.

Παράλληλα, στην επιστολή του με τον Ραχόι προς Γιούνκερ και Τουσκ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου φέρεται να χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τις αναφορές, «λανθασμένη, άνευ προηγουμένου και ακατάλληλη για έναν ευρωπαίο ηγέτη» την αναφορά του έλληνα πρωθυπουργού.

Απάντηση κυβέρνησης

Να αμβλύνουν τις αντιδράσεις επιχείρησαν κυβερνητικοί κύκλοι. Σε σχόλιό τους στο πρακτορείο Reuters, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν πως ο πρωθυπουργός είχε υποχρέωση να περιγράψει με λεπτομέρειες στoν ελληνικό λαό την σκληρή διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup, η οποία οδήγησε και στη συμφωνία. Όπως σημειώνουν, «η στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί κάποιο μυστικό –άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως είναι και το σωστό. Αυτό ακριβώς επανέλαβε και στην ομιλία του, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και το διάλογο λαών και κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε, λοιπόν, παρερμηνεία της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού, δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου», υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

ZENITH