Skip to main content

Ρεαλιστική συμφωνία για την Ελλάδα ζητά ο Ομπάμα από τη Μέρκελ

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της εξαμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

Παρέμβαση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της πραγματοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της εξαμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ζήτησε μια «ρεαλιστική συμφωνία» που θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει με στόχο την επίτευξη μίας συμβιβαστικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελλάδα, αναλογιζόμενος κυρίως τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που θα επέφερε για τα αμερικανικά συμφέροντα ενδεχόμενη ρήξη των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση της αμερικανικής πλευράς ήταν καθοριστική για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη τόσο τον Νοέμβριο του 2011, μετά την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει δημοψήφισμα προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων εταίρων, όσο και το καλοκαίρι του 2012 όταν ο Σόιμπλε είχε παρουσιάσει σχέδιο για Grexit στον τότε Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τίμοθι Γκάιτνερ, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος στο βιβλίο του.

Μένει να φανεί αν και σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις θετικά για τη χώρα μας , αν και δεν είναι λίγοι που αμφισβητούν πλέον τις ουσιαστικές δυνατότητες της αμερικανικής επιρροής στη Γερμανία. Ες αύριον τα σπουδαία;

ZENITH