Skip to main content

Ρελάνς Τσίπρα με πέντε νομοσχέδια και εξεταστική για το μνημόνιο

Το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός. «Τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά», επεσήμανε.

Πέντε νομοσχέδια και πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο καταθέτει την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, σημειώνοντας πως με τη συμφωνία του Eurogroup  έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίμονης διαπραγμάτευσης και πως επετεύχθηε παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά με σαφή διαχωρισμό της με τα μνημόνια που την συνόδευαν.

«Οι εταίροι επέκτειναν κατά τέσσερις μήνες την δανειακή σύμβαση με βάση την επιστολή μας, χωρίς δηλαδή επέκταση της λιτότητας. Κατανοώ την απογοήτευση του μνημονιακού κατεστημένου. Κάποιοι ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο. Θα τους απογοητεύσω. Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η χώρα βγαίνει ποιο δυνατή και περήφανη, έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστίας της και έχοντας πετύχει τους πρώτους στόχους που είχε θέσει. «Μπορούμε τώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση για την απομείωση χρέους», εκτίμησε. «Πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την αναδιοργάνωση του κράτους αλλά και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση», συμπλήρωσε.

Τα πέντε πρώτα νομοσχέδια

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το πρώτο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα το πρωί, αφορά τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση. «Είναι πρώτιστο χρέος. Θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για δωρεάν ρεύμα και σίτιση σε χιλιάδες οικογένειες που το χρειάζονται. Θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για την στέγαση 30.000 ατόμων και για περιορισμό των εξώσεων», υπογράμμισε.

Όπως το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, «ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια πολιτισμένη χώρα, όπου όλοι θα ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού των αυτονόητων δικαιωμάτων τους. Ώστε κανένα παιδί να μην κρυώνει, κανένα παιδί να μην λιποθυμά από την πείνα ή να πηγαίνει πεινασμένο στο σχολειό του».

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

Ακόμη, είπε πως θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ, όπως είπε, «προχωρούμε στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ. Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΥΟ».

Κατατίθεται ακόμη νομοσχέδιο για την προστασία πρώτης κατοικίας με έκτακτο χαρακτήρα που θα αφορά κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ, καθώς και το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ.

Επιπλέον θα υπάρξει νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του δημοσίου. «Ξεκινά η προσπάθεια για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και την κάρτα εξυπηρέτησης πολίτη που θα περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για τις συναλλαγές με το δημόσιο. Πρέπει να προχωρήσει η αναδιοργάνωση των υπουργείων», είπε ο πρωθυπουργός.

Επανέλεγχος για τις άδειες στις Σκουριές

Αναφερόμενος στην ανάκληση αδειών σχετικών με την επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, ο κ. Τσίπρας είπε πως η απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που έγιναν. «Θα γίνει επανέλεγχος για το εάν έχουν τηρηθεί οι κείμενες διατάξεις. Με αφορμή τις αντιδράσεις θέλω να τονίσω: η νέα κυβέρνηση θα υπηρετήσει με συνέπεια τα συμφέροντα του λαού. Για την κυβέρνησή μας εργαζόμενοι, περιβάλλον, κοινωνικό όφελος είναι πάνω από επιχειρηματικά συμφέροντα, όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν τα τελευταία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι μέσα και έξω από τη χώρα», υπογράμμισε.

Εξεταστική για το μνημόνιο

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα μνημόνια.

«Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό. Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη», τόνισε.

«Σας καλώ από αύριο να εργαστείτε σκληρά υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα. Σας καλώ για λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά», κατέληξε.

ZENITH