Skip to main content

Ρεμούλα εκατομμυρίων ευρώ στο Ιπποκράτειο

Ζημιά εκατ. ευρώ προκάλεσαν στα ταμεία του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη 14 γιατροί με προμήθειες εμφυτεύσιμων ειδών, όπως προκύπτει από έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρό
Ζημιά εκατ. ευρώ προκάλεσαν στα ταμεία του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη επτά γιατροί της Ορθοπεδικής και επτά γιατροί της Νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου, όπως προκύπτει από έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Το ΣΕΥΥΠ διεξήγαγε έλεγχο από τις 22 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι τις 29 Απριλίου 2010 και αφορούσε κυρίως στην περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τα τέλη του 2009, κατά την οποία φαίνεται πως οι 14 γιατροί του νοσοκομείου έβαλαν στις τσέπες τους τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα αφορούσε την προμήθεια εμφυτεύσιμων ειδών για τις δύο κλινικές του νοσοκομείου από 40 εταιρίες, ενώ, όπως προέκυψε από τον έλεγχο, οι εν λόγω γιατροί παράγγελναν τα υλικά σε τιμές που οι ίδιοι όριζαν, μην υπολογίζοντας τις υπογραφείσες συμβάσεις.

Οι γιατροί προμηθεύονταν τα υλικά με απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιατρικό επισκέπτη - πωλητή, πολλοί από τους οποίους μάλιστα συμμετείχαν παρανόμως στα χειρουργεία. «Παρότι γνώριζαν την ύπαρξη και την υποχρέωση υλοποίησης των συμβάσεων αυθαίρετα προέβαιναν σε επιλογές υλικών, προμηθευτριών εταιρειών και τιμών που προκαλούσαν οικονομική ζημία», αναφέρει το πόρισμα και συνεχίζει: «Έπρατταν και λειτουργούσαν κατά τρόπο που αντικειμενικά κατέστησε αδικαιολόγητα πλουσιότερες τις εταιρείες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δελτία παραγγελίας και τα τιμολόγια αγοράς των εν λόγω υλικών εκδίδονταν μήνες μετά τη χρήση τους. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε μαζική κοπή δελτίων αποστολής, τα οποία εκδίδονταν 13 μήνες μετά την παραλαβή των υλικών. Τα περισσότερα από τα παραπάνω δελτία δεν ελέγχονταν και δεν έφεραν την υπογραφή κανενός εκπροσώπου του νοσοκομείου.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν επιπλέον τα εξής:

- Εντοπίστηκαν σαράντα εταιρείες οι οποίες, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «ανέπτυξαν παράνομες συναλλαγές από κοινού με τα ιατρικά στελέχη». Στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι εν λόγω εταιρείες αποκόμισαν «παράνομο πλουτισμό σε βάρος του νοσοκομείου και του δημοσίου συμφέροντος», καθώς τιμολογούσαν τα υλικά με τιμές υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν στις συμβάσεις τις οποίες οι ίδιες είχαν υπογράψει.

- Η συνολική δαπάνη των ιατρικών υλικών στις δύο κλινικές για το έτος 2008 ήταν 4.725.616 ευρώ. Από αυτά μέσω συμβάσεων αγοράστηκαν υλικά αξίας 104.801 ευρώ, δηλαδή μόλις το 2,2%, ενώ το υπόλοιπο 97,8% (ποσόν 4.620.815) αγοράστηκε με τρόπο παράνομο. Σε πολλές περιπτώσεις η προϊσταμένη χειρουργείων της Νευροχειρουργικής κλινικής αρνιόταν να παραλάβει τα εξωσυμβατικά υλικά τα οποία παραλάμβαναν τελικώς οι ίδιοι οι παραγγέλλοντες γιατροί. Η συνολική ζημία που προέκυψε ανέρχεται σε 1.018.871,57 ευρώ.

- Σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήθηκε η εξόφληση αυτών των υλικών να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρότι επρόκειτο για υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε προγραμματισμένα χειρουργεία.

- Χρησιμοποιήθηκαν υλικά (π.χ. διεγέρτες νεύρων) σε περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι, όπως συμπεραίνεται από την ιατρική γνωμάτευση, δεν τα είχαν ανάγκη.

ZENITH