Skip to main content

Ρεν: Αβάσιμες ανησυχίες για αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους

«Η Ελλάδα έχει διαψεύσει τους επικριτές της με το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης», τονίζει σε άρθρο του στην Wall Street Journal ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Αβάσιμες χαρακτηρίζει τις ανησυχίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των χρεών της Ελλάδας ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν σε άρθρο του στην Wall Street Journal με τίτλο «Ελληνική Αναγέννηση». 

Ο Όλι Ρεν αναφέρει πως «η πρώτη αναθεώρηση της εφαρμογής του προγράμματος δείχνει ότι προς το παρόν η Αθήνα έχει διαψεύσει όσους την αμφισβήτησαν, καθώς προχώρησε σε ένα φιλόδοξο και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που βρίσκεται στον σωστό δρόμο, έτσι ώστε να αποφέρει μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα και ισχυρότερη και πιο εξισορροπημένη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».

«Η Ελλάδα έλαβε δραστικά και σε κάποιες περιπτώσεις επώδυνα μέτρα, για να ανατρέψει την κατάσταση», αναφέρει ο Όλι Ρεν και συμπληρώνει: «οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, επί παραδείγματι στην πάταξη της φοροδιαφυγής, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την ενίσχυση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την μείωση των συντάξεων, αλλά και στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τη μείωση της γραφειοκρατίας» .

Πιθανά νέα stress tests

Στο μεταξύ, σε επανάληψη των stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος επί οικονομικών και νομισματικών θεμάτων Olli Rehn σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Όπως δήλωσε, αυτό που μένει να εξακριβωθεί είναι «το χρονικό διάστημα» κατά το οποίο θα πρέπει να γίνει η επανάληψη της διαδικασίας και συμπλήρωσε: «αυτό είναι κάτι που συζητώ με τους υπουργούς Οικονομικών».

«Τα stress test είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη διαφάνεια και τα μεγέθη των τραπεζών», ανέφερε ο Olli Rehn, ο οποίος θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

ZENITH