Skip to main content

Ρέντσι-Τσίπρας συμφώνησαν: Φρένο στη λιτότητα, ώρα ανάπτυξης

Οι κανόνες της Ευρώπης πρέπει να γίνονται σεβαστοί με την απαραίτητη, όμως, ευελιξία, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός δείχνοντας τον δρόμο του συμβιβασμού. Δώστε μας χρόνο για να παρουσιάσουμε το σχέδιο μα

Την πεποίθηση πως υπάρχουν οι συνθήκες για να βρεθεί μια συνεννόηση της ΕΕ με τις ελληνικές αρχές εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ρώμη.

Μάλιστα, ερωτηθείς για τη διακήρυξη της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν συζητάει με την τρόικα, ο Ιταλός πρωθυπουργός έδειξε τον δρόμο του συμβιβασμού, τονίζοντας ότι οι κανόνες της Ευρώπης πρέπει να γίνονται σεβαστοί με την απαραίτητη, όμως, κατά περίπτωση ευελιξία.

Αμφότεροι οι πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι η Ευρώπη πρέπει να γυρίσει σελίδα και να πορευτεί στον δρόμο της ανάπτυξης, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, πάντως, να τονίζει συνεχώς την ανάγκη μεταρρυθμίσεων δίνοντας μεγάλη έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η τρόικα έχει τελειώσει για την Ελλάδα και ζήτησε χρόνο για να παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της νέας κυβέρνησης, το οποίο, όπως είπε, θα βασίζεται σε τρεις άξονες: Πάταξη διαφθοράς-φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και δέσμευση για προϋπολογισμούς χωρίς ελλείμματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν να φοβούνται κάτι, καθώς, όπως είπε, η χώρα μας θα πληρώσει το χρέος της.

«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας είναι μήνυμα ελπίδας για όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Όπως είπε κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων ο κ. Ρέντσι, «η επιτυχία του Τσίπρα, ήταν ένα μήνυμα ελπίδας και νίκησε το μήνυμα του φόβου». Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «με τον Αλέξη Τσίπρα ανήκουμε στην ίδια γενιά λαο εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες», για να δηλώσει «ευτυχής ήρθε στη Ρώμη». «Θέλουμε η πολιτική να ανακτήσει τη δυνατότητα να μπορεί να αλλάζει τα πράγματα» υπογράμμισε και δήλωσε ότι είναι «οπαδός της ελληνικής προσπάθειας, ώστε στις κατάλληλες έδρες να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, στα πεδία καταπολέμησης διαφθοράς και φοροδιαφυγής και στη δημόσια διοίκηση».  Όπως είπε ο Ματέο Ρέντσι, «χάρη σε Ελλάδα και Ιταλία, η Ευρώπη θα ξαναβρεί τον εαυτό της».

Σύμφωνα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, όλοι πρέπει να διαβάσουμε στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογων ένα μήνυμα ελπίδας που προέρχεται από μία γενιά, η οποία αποτελείται από ατομα που ζητάνε περισσότερο ενδιαφέρον για αυτούς που υποφέρουν από την κρίση και όλους αυτούς που δεν βρίσκουν δουλειά λόγω της κρίσης αλλά θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην πολιτική. «Ήρθε η ώρα να πολεμήσουμε για την ανάπτυξη, αλλά παράλληλα πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι είναι «σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τις βασικές μας αρχές στην Ευρώπη, να επαναφέρουμε τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα. «Πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο την ελπίδα και την αισιοδοξία» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε χρόνο, «για να ετοιμάσουμε το σχέδιό μας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας». «Το σχέδιό μας θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις - Θα δεσμευτούμε ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα» εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Δεσμεύτηκε επίσης ότι «στην Ελλάδα υπάρχει ένα πελατειακό κράτος, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε». «Με ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις θα ξεπεράσουμε την κρίση» σημείωσε και τόνισε ότι «οι θέσεις μας είναι τεχνικά επεξεργασμένες και περιμένουμε αντίλογο εταίρων για να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η λιτότητα έχει δημιουργήσει πολλούς διχασμούς στην Ευρώπη» και έκανε λόγο για «μία συμμαχία της λογικής, όπου θα την  επαναφέρει στη δημοκρατία και την αλληλεγγύη». «Το κοινό συμφέρον της Ευρώπης επιτάσσει να δουλέψουμε σκληρά για τη γενιά που υπέφερε τόσα χρόνια» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια των δηλώσεων και πρόθεσε: «Οι λαοί μας έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Έχει έρθει η στιγμή για μια αναγκαία στροφή στη Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα να πείσουμε εταίρους ότι έχουμε μέτωπο λογικής απέναντι στον παραλογισμό». Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε χάσμα μεταξύ Βορρά – Νότου, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. «Θέλουμε να επικρατήσει η λογική, κάτι που θα είναι ωφέλιμο για όλους. Είναι κοινό συμφέρον να γυρίσουμε στις παραδοσιακές αξίες της Ευρώπης και να δουλέψουμε σκληρά για τη νέα γενιά».

Σημείωσε ότι «είμαι ανοιχτός, όμως, να ακούσω και την εναλλακτική πρόταση προς αυτή ην κατεύθυνση» και ξεκαθάρισε ότι με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν τίποτα να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες και πιστωτές».

 

 

 

ZENITH