Skip to main content

Ρευστοποίηση κερδών στην Ευρώπη

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Οι αγορές επανεκτιμούν την απόφαση της Κίνας να ανατιμήσει το γιουάν με το ευρώ να καταγράφ
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Οι αγορές επανεκτιμούν την απόφαση της Κίνας να ανατιμήσει το γιουάν, ενώ η μετοχή της BP διολισθαίνει σε χαμηλά 13 ετών.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,45, κλείνοντας ανεπίσημα στις 1.050,71 μονάδες. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε συνολικά κατά 7,7%. Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των τραπεζών BNP Paribas, την οποία υποβάθμισε ο οίκος Fitch Ratings, Credit Agricole και Societe Generale.

Ειδικότερα στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με πτώση 0,98%, στο Παρίσι ο CAC υποχώρησε 0,83% και ο GDAX στη Φανκφούρτη έχασε 0,38%.

Απώλειες όμως κατέγραψε και το ευρώ (1,2259 δολάρια) από το υψηλό μηνός, στο οποίο αναρριχήθηκε χθες έναντι του δολαρίου, ακολουθώντας την υποχώρηση του γιουάν μία ημέρα μετά την απόφαση της Κίνας να ενισχύσει την ευελιξία του νομίσματός της. «Μια μικρή ανατίμηση του γιουάν δεν θα αλλάξει τις τρέχουσες συναλλαγές της Κίνας και δεν σημαίνει το τέλος των παγκόσμιων ανισορροπιών», σχολίασε αναλυτής της Commerzbank.
 
Ελαφρώς ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street χάρη στα κέρδη των μετοχών στον τεχνολογικό κλάδο. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για τις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,1% και ο Nasdaq κερδίζει κατά 0,54%.

ZENITH