Skip to main content

Reuters: Η Ελλάδα δεν ζει εποχές του 2012 στις εκροές καταθέσεων

Στα 3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι αναλήψεις καταθέσεων τον Δεκέμβριο, και εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 2%, όπως είπαν τραπεζίτες στο Reuters. Θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες.

Συνολικά κεφάλαια 3 δισ. ευρώ απέσυραν οι Έλληνες καταθέτες από τις τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2014, ποσό μειωμένο κατά 2% σε σχέση με τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο εγχώριους τραπεζίτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες «σήκωσαν» τις καταθέσεις τους λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας της χώρας, ωστόσο η κατάσταση δεν θυμίζει τη «φυγή» του 2012. «Υπάρχει ανησυχία στους καταθέτες και παρακολουθούν το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ζούμε επανάληψη του 2012, μέχρι στιγμής», αναφέρει τραπεζίτης στο πρακτορείο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας ανέφερε πως οι αναλήψεις σχετίζονται με την περίοδο των Χριστουγέννων και την πληρωμή υψηλών φορολογικών υποχρεώσεων αυτόν τον μήνα. «Δεν υπάρχει κόκκινος συναγερμός για εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό. Υπήρχαν αυξημένες αναλήψεις για πληρωμές φόρων αλλά τα ποσά που φεύγουν από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών εισρέουν σε λογαριασμούς του κράτους παραμένοντας στο σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν αντιμετωπίζουμε το σύνδρομο του 2012, την ίδια έκταση αναλήψεων» είπε επικεφαλής διαχείρισης διαθεσίμων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν στα 164 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο από 233 δις το 2010. Από τον Οκτώβριο του 2013 σημειώνουν μικρή άνοδο με εξαίρεση τον περασμένο Νοέμβριο που υποχώρησαν 0,1%.

Όπως γράφει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει την ρευστότητά τους κατά 5-6 δις ευρώ αντλώντας κεφάλαια από την ΕΚΤ για να μπορούν να καλύψουν πιθανές εκροές καταθέσεων.

«Η ΕΚΤ ωστόσο έχει προειδοποιήσει ότι η διάθεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μετά τον Φεβρουάριο θα εξαρτηθεί από την δυνατότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει επιτυχώς την αξιολόγηση που εκκρεμεί με την τρόικα. Εάν η ΕΚΤ σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ενέχυρα τότε οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν για χρηματοδότηση στον έκτακτο μηχανισμό της ΤτΕ (ELA) με πολύ υψηλότερο κόστος. Εάν η νέα κυβέρνηση επιλέξει την σύγκρουση με τους δανειστές αυτό θα δώσει άλλοθι στην ΕΚΤ να πει ότι δεν κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ενέχυρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι στην εντατική και σου κόβουν το ρεύμα αλλά αρχίζει μια σειρά εξελίξεων που θα δημιουργήσει ανησυχία αν η στένωση ρευστότητας επιδεινωθεί», τόνισε στο Reuters ο επικεφαλής διαθεσίμων.

«Παρά την σκληρή ρητορική που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του μνημονίου και των δανειστών οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές θα αποφύγουν την ρήξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της ρευστότητας από την ΕΚΤ. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού και δεν μπορεί να γίνει υπονομευτής του εαυτού του», πρόσθεσε τραπεζίτης.

ZENITH