Skip to main content

Reuters: Η Γερμανία λέει «όχι» σε όλα τα ελληνικά αιτήματα

Η Γερμανία καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και να ξεχάσει τις αντιμνημονιακές υποσχέσεις, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters.

Την υπαναχώρηση της νέας αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας στις αντι-μνημονιακές της υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής και την επιστροφή της στις οικονομικές πολιτικές που οι προκάτοχοί της συμφώνησαν με τους δανειστές, ζητά το Βερολίνο, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που αποκαλύπτει το Reuters.

Το έγγραφο, το οποίο έχει δει το Reuters, προετοιμάστηκε από το Βερολίνο για τη συνάντηση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι αξιωματούχοι πρόκειται να συζητήσουν την απάντηση της ευρωζώνης στις ελληνικές απαιτήσεις για μια επίσημη διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, λήξη των περικοπών στον προϋπολογισμό και αντιστροφή ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων.

Το γερμανικό έγγραφο υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αντιστρέψει καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα, στην προσπάθεια της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.

“Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για να κρατηθεί το πρόγραμμα σε καλό δρόμο”, αναφέρει. «Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η τρόικα.

«Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης EFSF, καθώς επίσης και τα διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι το μαξιλάρι ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.

Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πριν την πληρωμή τόκων, ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το υπόλοιπο κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο.

Η Γερμανία θέλει επίσης η Αθήνα να τηρήσει τη συμφωνία για τη μείωση της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση κατά 150.000, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος που δημιουργεί μία στενή σχέση μεταξύ των εισφορών και των παροχών, να κρατήσει τον μειωμένο κατώτατο μισθό και να κάνει ευρύτερη χρήση των αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.

Το Βερολίνο ζητά τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων, των ενεργειακών εταιρειών κοινής ωφελείας και των ακινήτων και την προώθηση των άμεσων ξένων επενδύσεων με στόχο να λάβει 2,2 δις. ευρώ σε έσοδα το 2015.

«Στην βάση των στοιχείων που περιγράφονται πιο πάνω, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειάζονται περισσότερα και πρέπει να γίνουν περισσότερα, σε διμερή βάση καθώς και σε ευρωπαϊκό πλάισιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Το Reuters επισημαίνει πως δεν ήταν σαφές ποια θα είναι η στήριξη που θα έχει η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, «η οποία δεν φαίνεται να λαμβάνει καθόλου υπόψη την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα», στις ευρύτερες συζητήσεις της ευρωζώνης.



 

ZENITH