Skip to main content

Reuters: Όπλο στα χέρια των πιστωτών η κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα

Ολοένα και στενεύουν οι πιθανότητες για την Ελλάδα να τα βγάλει πέρα μόνη της χωρίς να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, γράφει το πρακτορείο Reuters. Η ΕΕ πιέζει για μέτρα τώρα, λέει στο πρακτορείο ευρωπαί

Για σοβαρή κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, και, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφέρει πως αυτό αποτελεί «όπλο» στα χέρια των Ευρωπαίων, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις πριν τα τέλη Απριλίου.

«Η Ελλάδα μπορεί να εξασφάλισε τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο, οι πιθανότητες που έχει να τα βγάλει πέρα μόνη της χωρίς να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, ολοένα και στενεύουν», γράφει το πρακτορείο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές και η μεγάλη πτώση στα έσοδα στο πρώτο δίμηνο του έτους αυξάνουν τους κινδύνους η χώρα να ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου.

«Η Αθήνα αναζητά εύκολες λύσεις για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρει καμία. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ελπίζουν πως η κρίση ρευστότητας που πλήττει τη χώρα, θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια των δανειστών της πιο γρήγορα από τα τέλη Απριλίου», αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου.

«Η κρίση ρευστότητας που πλήττει την Ελλάδα χρησιμοποιείται για να σπρώξει τους Έλληνες πολύ πιο γρήγορα σε συζητήσεις σχετικά με την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης ώστε να τελειώνουν το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μόνη πηγή εύκολου και γρήγορου χρήματος είναι αυτή τη στιγμή η έκδοση των εντόκων γραμματίων, ωστόσο οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν θέσει ένα ανώτατο όριο 15 δισ. ευρώ. «Η κυβέρνηση εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στην ΕΚΤ που θα επιτρέψει μια επιπλέον δημοπρασία εντόκων» αναφέρει στο πρακτορείο τραπεζίτης

«Επίσης, για ένα διάστημα, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα από την καθυστέρηση των πληρωμών στους προμηθευτές της ή να προσπαθήσει να αυξήσει ως και 3 δισ. ευρώ δανειζόμενη από τα δημόσια ταμεία, όπως τα συνταξιοδοτικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επιλογές αυτές θα δώσουν μόνο μια μικρή ανάσα στην Αθήνα λίγων εβδομάδων, δεδομένου ότι οι μηνιαίες ανάγκες της ανέρχονται περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ , συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των συντάξεων. Τελικά δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να λάβουν νέα μέτρα, και να κινηθούν γρήγορα», καταλήγει ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

ZENITH