Skip to main content

Reuters: Το παρασκήνιο της απόφασης της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα αύξησε το όριο της χρηματοδότησης μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 5,6 δισ. ευρώ παρουσιάζει το Reuters.

Τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα αύξησε το όριο της χρηματοδότησης μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 5,6 δισ. ευρώ παρουσιάζει το Reuters, σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κεντρική τράπεζα επέτρεψε την πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια λόγω της επιτάχυνσης του ρυθμού εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγές από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ανέφεραν ότι με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ ήθελε να διασφαλίσει ότι θα έχουν ρευστότητα για όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές.

«Κάποιες τράπεζες πιθανότατα χρειάζονταν μεγαλύτερη πρόσβαση στα κεφάλαια του ELA», σύμφωνα με τραπεζίτη μιας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας. «Πιστεύω (ωστόσο) πως η ΕΚΤ ήθελε να δώσει περιθώριο και άνεση ρευστότητας έως τις 18 Φεβρουαρίου». Σύμφωνα με την ιδια πηγή, οι πρόσφατες ημερήσιες εκροές ήταν της τάξης των 300 εκατ. με 500 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

«Οι εκροές συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα, η κατάσταση εμφάνισε μία επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε άλλο τραπεζικό στέλεχοςπροσθέτοντας ότι υπάρχουν ημέρες που οι εκροές μπορεί να έφτασαν και τα 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν τη Δευτέρα σε μία προσπάθεια για συμφωνία που θα επιτρέπει την ελληνική χρηματοδότηση σε μία περίοδο κατά την οποία το μεγάλο χρέος της Ελλάδας θα αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.

Οι τραπεζίτες είπαν στο Reuters, ότι η αύξηση του ορίου, η οποία μπορεί να μην προκλήθηκε από αίτημα όλων των τραπεζών, οφείλεται επίσης σε μία επιθυμία να προετοιμαστούν για τη μεταβλητότητα της επόμενης εβδομάδας.

 

ZENITH