Skip to main content

Ρήγμα στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Τεταμένο το κλίμα ανάμεσα σε «προεδρικούς» και «Αριστερή Πλατφόρμα» στη Θεσσαλονίκη για το μοίρασμα των θέσεων στο Συντονιστικό της Α΄Θεσσαλονίκης.

του Τάσου Τασιούλα

Σε πυρετό διαβουλεύσεων είναι στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Α’ εκλογικής περιφέρειας, μετά την αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια να εκλέξουν συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή.

Χτες η Voria.gr είχε αναλυτικό ρεπορτάζ από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που σύμφωνα με τους «προεδρικούς» (τα μέλη που πρόσκεινται στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα), την εκλογή «μπλόκαρε» η στάση των μελών που ανήκουν στην «Αριστερή Πλατρφόρμα».

Κι αυτό επειδή από τους 44 ψηφίσαντες (απών ήταν μόνο ένα μέλος της ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης) οι 18 ψήφισαν λευκό, ένας άκυρο, 15 τον υποψήφιο συντονιστή, Μίλτο Οικονόμου και 10 την υποψήφια συντονίστρια, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Προφανώς ψηφοφορία για την εκλογή αναπληρωτή δεν έγινε. Ωστόσο, όπως ανέφεραν μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» στη Voria.gr, τη διαδικασία δεν «μπλόκαραν» οι ίδιοι, αλλά η στάση των «προεδρικών», που δε συμφώνησαν στο… μοίρασμα των δύο θέσεων.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» πρότειναν ο συντονιστής να προέρχεται από τους «προεδρικούς» και ο αναπληρωτής τους να προέρχεται από την «εσωτερική αντιπολίτευση».

Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Voria.gr, προτάθηκε για τη θέση του αναπληρωτή συντονιστή της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης ο Παύλος Μαλαχτάρης.

Όμως, η πλειοψηφία των «προεδρικών» δε συμφώνησαν στην πρόταση και θέλησαν (πάντα σύμφωνα με τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας») να ελέγχουν και τις δύο θέσεις στον τοπικό κομματικό μηχανισμό.

Αυτό οδήγησε στην αδυναμία συγκέντρωσης απόλυτης πλειοψηφίας από έναν υποψήφιο συντονιστή και τελικά η διαδικασία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Σαββατοκύριακο θα γίνουν ζυμώσεις, όμως φαίνεται δύσκολο να υπάρξει συνεννόηση, καθώς το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τεταμένο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκτοξεύονται κατηγορίες.

Οι «προεδρικοί» επισημαίνουν ότι αυτοί διασφαλίζουν την ενότητα στο κόμμα και εφόσον είναι η πλειοψηφία στα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν την ηγεσία του τοπικού κομματικού μηχανισμού.

Τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» τονίζουν ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σε κορυφαία στελέχη του αριστερού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ υπερυπουργεία, οπότε είναι αστείο να μην υπάρχει η δυνατότητα να προέρχεται από τις τάξεις τους ο αναπληρωτής του συντονιστή μιας Νομαρχιακής Επιτροπής.

Οι τελικές συζητήσεις στην προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση θα γίνουν ανήμερα της εκλογής στο πλαίσιο της συνεδρίασης του οργάνου, με αποκλειστικό θέμα την εκλογή συντονιστή και αναπληρωτή. Εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, προφανώς θα πρέπει να συνεννοηθούν οι προεδρικοί μεταξύ τους και να επιλέξουν έναν υποψήφιο συντονιστή και έναν αναπληρωτή του.

Βάσει του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας έχουν την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται από το καταστατικό του κόμματος (τουλάχιστον 23 ψήφους). Από την άλλη, μια τέτοια επιλογή είναι πιθανό να βαθύνει το ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές και είναι άγνωστη η τακτική που θα επιλέξει η «Αριστερή Πλατφόρμα» σε μια τέτοια περίπτωση.
 

ZENITH