Skip to main content

Ρωσικές διαβεβαιώσεις για τους αγωγούς

Την ισχυρή δέσμευση της Μόσχας για την υλοποίηση των αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream υπογράμμισε ο Michael Savva από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, μιλώντας στο 4ο Ενεργειακό Δ
Την ισχυρή δέσμευση της Μόσχας για την υλοποίηση των  αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream υπογράμμισε ο  Michael Savva από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, μιλώντας στο 4th South East Europe Energy Dialogue (SEEED), το οποίο ξεκίνησε εχθές τις εργασίες του στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Savva αναφέρθηκε στην ελληνορωσική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, η οποία, όπως είπε, είναι σημαντική για το διμερές εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Παρουσίασε, εξάλλου, τα δύο βασικά ενεργειακά πρότζεκτ στα οποία συνεργάζονται οι δύο χώρες (τους αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream), επαναλαμβάνοντας την ισχυρή δέσμευση της Μόσχας για την υλοποίησή τους.

Εκτίμησε, δε, ότι τα πρότζεκτ μεταφοράς ενέργειας μπορούν να αποφέρουν κέρδη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, δεδομένου ότι η ζήτηση για ενέργεια δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση. Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει ενεργειακά έργα στην περιοχή, τόνισε, σημειώνοντας ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας σημείωσε σημαντική αύξηση πέρυσι παρά τη διεθνή οικονομική κρίση.

Στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Ιωάννης Δεσύπρης, ο οποίος επεσήμανε ότι η έλλειψη ασφαλούς τροφοδοσίας αποτελεί μια ευκαιρία για τη ΝΑ Ευρώπη να καταστεί ενεργειακός διάδρομος με την προϋπόθεση ότι θα αναζητηθούν νέα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης, θα υπάρξει διεθνοποίηση των επενδύσεων, καθώς και συνεργασία στις νέες τεχνολογίες και στις νέες υποδομές σε εθνικό επίπεδο. Πρότεινε, μάλιστα, τη σύσταση μιας «οριζόντιας» επιτροπής ειδικών, η οποία με τον συντονισμό του ΙΕΝΕ θα παρουσιάσει την έκθεσή της στις κυβερνήσεις.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Νάτσικας από τη ΔΕΠΑ αναφέρθηκε στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, στις διεθνείς διασυνδέσεις της Ελλάδας – διασύνδεση με Βουλγαρία (IGB) και διασύνδεση με Ιταλία (IGI Poseidon) – και στον ρόλο της ΔΕΠΑ σε αυτές. Όπως τόνισε, το χάσμα μεταξύ παραγωγής και ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξακολουθεί να μεγαλώνει, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για νέες ενεργειακές οδούς.

Όσον αφορά στον αγωγό ITGI, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικός για την Ευρώπη, καθώς αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για τη διασύνδεσή της με το Αζερμπαϊτζάν, και εκτίμησε ότι η τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίησή του πιθανόν να ληφθεί εντός του 2010. Ανέφερε, επίσης, ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει το 2020 σε 7 δισ. κυβικά μέτρα περίπου.

Το φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και το Ιράν

Τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα των χωρών τους παρουσίασαν στο 4th South East Europe Energy Dialogue εκπρόσωποι της Τουρκίας, του Ιράν, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας.

Αναλυτικά, ο ο κ. Yurdakul Yigitguden, από την εταιρεία Borusan ENBW, πρώην υφυπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, αναφέρθηκε στις ρωσοτουρκικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας. Όπως τόνισε, η Ρωσία αποτελεί τον Νο1 προμηθευτή φυσικού αερίου της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οι δύο χώρες έχουν συνάψει φέτος 17 ενεργειακές συμφωνίες, ενώ συζητούν από το 2009 τη δυνατότητα μας μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συμμετεχόντων ειδικών στο 4th SEEED, αν πραγματοποιηθεί αυτή η στρατηγική συνεργασία, θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα για μια σειρά ενεργειακών έργων στην περιοχή.

Τα έργα φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τον ρόλο της Τουρκίας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της ADG Natural Gas Consultancy Company, κ. Gokhan Yardim. Συγκεκριμένα, ο κ. Yardim αναφέρθηκε στους αγωγούς Nabucco, ITGI και TAP και στο εκτενές δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου που διαθέτει ήδη η Τουρκία και μπορεί να αξιοποιήσει για τη μεταφορά αερίου από χώρες της Κασπίας προς την Ευρώπη.

Επίσης, ο Dr. Narsi Ghorban, γενικός διευθυντής της Narkangan Gas to Liquid International Co. και από τους πλέον γνωστούς ενεργειακούς αναλυτές του Ιράν, αναφέρθηκε στα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας και στις πιθανές εξαγωγές της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα στη Μέση Ανατολή, τα οποία αναλογούσαν το 2009 στο 16% των παγκόσμιων αποθεμάτων και στο 33,5% των αποθεμάτων της Μ. Ανατολής.

Το έργο για την υλοποίηση του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) παρουσίασε από την πλευρά της η κ. Marija Savova Velkoski, εμπορική διευθύντρια του έργου, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει συγκριτικά με άλλα που σχεδιάζονται στην περιοχή. Πρόκειται για ένα εμπορικά και τεχνικά βιώσιμο πρότζεκτ, το οποίο θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην περιοχή, τόνισε η κ. Velkoski.

Επεσήμανε επίσης ότι ο TAP θα έχει μικρότερο μήκος σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος μεταφοράς, και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τις τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία (EGL, Statoil, Ε.ΟΝ.-Ruhrgas). Παράλληλα, αποτελεί το μοναδικό πρότζεκτ που είναι ανοιχτό σε νέους εταίρους.

Ακόμα, ο κ. Henri Donchev, από το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, παρουσίασε την πολιτική και τους στόχους της Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας, όπως και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Donchev, οι βασικότερες προκλήσεις για τη Βουλγαρία είναι η περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων στην παραγωγή ηλεκτρισμού και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε. Τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της Αλβανίας παρουσίασε από την πλευρά του ο καθηγ. Stavri Dhima, εκπροσωπώντας το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της χώρας.

Τέλος, κατά την ομιλία του ο αναλυτής του Centre for Global Energy Studies (CGES), Dr. Manouchehr Takin, υπογράμμισε την ανάγκη για εισαγωγές ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στην επιρροή που έχει η πολιτική στις επιχειρηματικές αποφάσεις για επενδύσεις στην ενέργεια. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, υποστήριξε ότι οι ανησυχίες δεν σχετίζονται με τις εισαγωγές καθαυτές αλλά με τις πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις (π.χ. οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε Λιβύη, Ιράν και Ιράκ). Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αν δεν είχαν επιβληθεί αυτές οι κυρώσεις, ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου στα 147 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2008.

Σχετικά με το 4th South East Europe Energy Dialogue

Στο φετινό 4th SEEED, που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), σε συνεργασία με το World Energy Council (WEC), συμμετέχουν περισσότεροι από 50 ομιλητές και panelists από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από το εξωτερικό, και συνολικά εννέα διεθνείς οργανισμοί (WEC, CGES, Energy Community, European Commission, Energy Secretariat, EBRD, EIB, Black Sea Trade & Development Bank και OME).

Στο επίκεντρο του 4ου SEEED βρέθηκαν η ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών και τα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

ZENITH