Skip to main content

Ρωσική ψήφος εμπιστοσύνης στο Ευρώ

Η Ρωσία διατηρεί την εμπιστοσύνη και την πίστη της στο ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι προσωρινές.
Η Ρωσία διατηρεί «την εμπιστοσύνη και την πίστη της» στο ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι «προσωρινές» και ότι οι ευρωπαϊκές αρχές αντέδρασαν με «απολύτως σωστό» τρόπο στην κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει.

«Έχουμε εμπιστοσύνη και πίστη (στο ευρώ), διαφορετικά δεν θα διατηρούσαμε σε ευρωπαϊκό νόμισμα μια τόσο μεγάλη ποσότητα των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Σότσι, στη νότια Ρωσία, η οποία δημοσιοποιήθηκε την παραμονή διήμερης επίσκεψής του στη Γαλλία.

«Δεν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τη σχέση μας με το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα», σημείωσε.

Ο Πούτιν δήλωσε εξάλλου ότι θεωρεί ότι δεν υπάρχει «αντικειμενική εξήγηση» για την πτώση του ευρώ και ότι στοιχηματίζει πως θα είναι περιορισμένη.

«Ναι, υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι προσωρινές», προσέθεσε.

«Συνολικά τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αρκετά ισχυρά. Υπάρχουν πραγματικοί αρχηγοί στο θέμα της σταθερότητας. Είναι οι οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας και κανείς δεν έχει συμφέρον να καταστρέψει την ΕΕ. Πιστεύω ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει δίκιο: χωρίς ευρώ δεν υπάρχει ΕΕ. Ή θα ήταν κάτι διαφορετικό που θα έφερε το όνομα της ΕΕ», συνέχισε.

Για τον Πούτιν «οι ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές ενεργούν στο σύνολό τους με έναν απολύτως σωστό τρόπο».

Τώρα όσον αφορά στη δημοκρατία, ο Ρώσος πρωθυπουργός που επικρίνεται λόγω των επιθέσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, έκρινε ότι η Ευρώπη, η οποία επιζητεί να επιβάλει τους κανόνες της στον κόσμο από την εποχή της αποικιοκρατίας, δεν μπορεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας στη χώρα του.

«Καταλαβαίνω καλά ότι είναι μια παλιά παράδοση των ευρωπαϊκών χωρών να επιβάλλουν τα πρότυπα και τους κανόνες τους. Θυμηθείτε την αποικιοκρατία στην Αφρική. Έχω το αίσθημα ότι αυτή η παλιά παράδοση εφαρμόζεται εφεξής στη δημοκρατία», σημείωσε.

Όσον αφορά στις επιθέσεις στις ατομικές ελευθερίες δήλωσε εξάλλου ότι συνιστούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ότι αφορούν επίσης τη Γαλλία. «Οι επιθέσεις, αυτές υπάρχουν παντού. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα στο γαλλικό σωφρονιστικό σύστημα», είπε.

ZENITH