Skip to main content

Ρώσικη… ρουλέτα για την αποπληρωμή περσινών εξαγωγών νωπών ροδάκινων

Σε δεινή θέση βρίσκονται συνεταιρισμοί της Πέλλας και της Ημαθίας, καθώς Ρώσοι πελάτες τους επικαλούμενοι ευρήματα φυτοϋγειονομικών ελέγχων άρχισαν να κάνουν τους… Κινέζους για την αποπληρωμή των παρα
«Κλαίνε μανούλες». Με τη φράση αυτή σχολιάζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει κάποιοι από τους συνεταιρισμούς των νομών Ημαθίας και Πέλλας, που αποφάσισαν πέρυσι το καλοκαίρι να εξάγουν νωπά ροδάκινα στη Ρωσία.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέκυψε όταν οι Ρώσοι πελάτες τους επικαλούμενοι επιβαρυντικά ευρήματα φυτοϋγειονομικών ελέγχων άρχισαν να κάνουν τους… κινέζους έναντι των κλήσεων από την Ελλάδα για την αποπληρωμή των παραγγελιών τους. Οι περισσότεροι από όσους εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή θεωρούν ότι δεν έχουν χάσει τα χρήματά τους κι ότι αργά ή γρήγορα θα διευθετηθεί το όλο ζήτημα από τη ρωσική πλευρά. Οι φήμες, ωστόσο, στους δύο νομούς δίνουν και παίρνουν ότι η υπόθεση έχει χαθεί, καθώς πρόκειται για παραγγελίες που εκτελέστηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο και πως αν ήταν να πληρωθούν, αυτό θα είχε ήδη γίνει. Όπως, μάλιστα, τονίστηκε στη Voria.gr, ένας συνεταιρισμός έχει λαμβάνειν από εξαγωγές νωπών ροδάκινων πάνω από 1 εκ. ευρώ, άλλος περί τα 600 χιλ. ευρώ κι η σχετική λίστα είναι αρκετά διευρυμένη.

Κομπόστα

Σε ό,τι αφορά στην κομπόστα ροδάκινο, τα προβλήματα στην κατηγορία αυτή είναι άλλης υφής και σχετίζονται με την υποχώρηση των εξαγωγών εξαιτίας του ανταγωνισμού από την Κίνα, του «σκληρού» ευρώ και της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τούτων δοθέντων, στη διάρκεια του 2009 οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές κομπόστας περιορίστηκαν στους 230 χιλ. τόνους, έναντι 270 χιλ. τόνων το 2008 και κατευθύνθηκαν, κυρίως, στην Ε. Ε., με τον μεγαλύτερο όγκο να απορροφά η Γερμανία. Ο λόγος για τον οποίο ο κλάδος έχει επικεντρωθεί εξαγωγικά στην ευρωπαϊκή αγορά έχει να κάνει με το δασμολογικό «τείχος προστασίας» που έχουν ορθώσει οι εταίροι έναντι των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Αντίθετα σε αγορές εκτός της Ε. Ε., με κύριο εκφραστή την Κίνα, ο ανταγωνισμός έχει γονατίσει την ελληνική κομπόστα. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της Ρωσίας όπου τα τελευταία 4-5 έτη οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας έχουν μειωθεί από τους περίπου 25.000 τόνους στους μόλις 8.000 τόνους πέρυσι, ενώ στον αντίποδα οι κινέζικες από τις 2.500 τόνους, τώρα έχουν υποσκελίσει τις ελληνικές.

Για φέτος το τοπίο παραμένει θολό, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον δύο ακόμη μήνες έως να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την παγκόσμια παραγωγή ροδάκινου, αλλά και το πώς θα εξελιχθεί η ισοτιμία του ευρώ. Αν το ευρώ από το 1,26 σήμερα, διολισθήσει στο 1,15 έναντι του δολαρίου το προϊόν μας θα ξαναγίνει ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές, ενώ το ρόλο τους παίξουν και πιθανές ζημίες από καιρικές συνθήκες στην παραγωγή των ΗΠΑ, της Κίνας κ.λπ. Άλλωστε εξαιτίας του πρόσφατου σεισμού στη Χιλή (βασικού ανταγωνιστή μας στις εξαγωγές χυμού) αναμένεται να αυξηθεί η φετινή ελληνική παραγωγή χυμού ροδάκινου, κατά περίπου 40.000 τόνους έναντι των περσινών επιδόσεων.

Όσον αφορά στις τιμές για τον παραγωγό, όπως επισημαίνεται αρμοδίως όλα θα εξαρτηθούν από το εάν η εγχώρια παραγωγή φέτος θα είναι στους 350.000 ή στους 450.000 τόνους ροδάκινο, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής πως υπάρχουν και περίπου 90.000 τόνοι περσινό απόθεμα.

ZENITH