Skip to main content

Ρώσος διπλωμάτης ο νέος πρόεδρος της Παρευξείνιας

Καθήκοντα προέδρου της διακρατικής Παρευξείνιας Τράπεζας για την περίοδο μέχρι το 2014 αναλαμβάνει ο Ρώσος διπλωμάτης, Αντρέι Κοντακόφ, αντικαθιστώντας τον Τούρκο, Χαϊρετίν Καπλάν.
Καθήκοντα προέδρου της διακρατικής Παρευξείνιας Τράπεζας για την περίοδο μέχρι το 2014 αναλαμβάνει ο Ρώσος διπλωμάτης καριέρας Αντρέι Κοντακόφ, αντικαθιστώντας τον Τούρκο Χαϊρετίν Καπλάν, λόγω λήξης της θητείας του. Η επιλογή του κ. Κοντακόφ από το Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας, έγινε κατόπιν σχετικής πρότασης της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Γεννημένος το 1960, ο Α. Κοντακόφ ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1982, με αντικείμενο την έρευνα σχετικά με χρηματοδοτήσεις διεθνών αναπτυξιακών έργων. Το 1988 ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα, στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης, πριν γίνει διευθυντής του Τμήματος το 2002.

Κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας, ασχολήθηκε κυρίως με θέματα συμμετοχής της Ρωσίας σε διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, καθώς και με ζητήματα επενδύσεων, οικονομικών σχέσεων και περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας. Το 2006, έγινε μέλος του υπουργικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Κοντακόφ υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Ρωσίας στην ομάδα G-8 και ως μέλος των κυβερνητικών επιτροπών εισδοχής της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής των Ρωσικών Επιτροπών στις συνομιλίες για την εισδοχή της Ρωσίας στην Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Δια-Αμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Από το 2003 έως το 2007 ήταν μέλος του Συμβουλίου Διευθυντών της Παρευξείνιας Τράπεζας, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος Τραπεζικών Εργασιών της Τράπεζας από το 2007-2010. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Μόσχας και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Οικονομία της Ανάπτυξης. Ο κ. Κοντακόφ είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

ZENITH