Skip to main content

Σακελλαρίδη: Σημαντικό βήμα η επίσπευση των επιστροφών ΦΠΑ

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την απόφαση επίσπευσης των επιστροφών ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χρ.Σακελλαρίδη.
Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την υιοθέτηση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών των προτάσεων του επιχειρηματικού κόσμου για επίσπευση των επιστροφών ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και για πρώτη φορά τη διάθεση συμψηφισμού του επιστρεφόμενου ΦΠΑ με άλλες οφειλές προς το δημόσιο η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, αυτή την περίοδο άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτες ενδείξεις για την επίδραση της υποχώρησης του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις ελληνικές εξαγωγές. Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΛΣΤΑΤ) για τον Απρίλιο του 2010 δείχνουν ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 5% τον περασμένο Απρίλιο αποδίδεται κυρίως στην καλύτερη εικόνα των αποστολών προς Τρίτες Χώρες, ενώ διατηρείται και η θετική εικόνα προς τις χώρες της ΕΕ.

Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το μήνα Απρίλιο 2010 ανήλθε στο ποσό των 1.267,8 εκατ. ευρώ (1.704,7 εκατ. δολάρια) έναντι 1.207,1 εκατ. ευρώ (1.597,0 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 5,0%. Αντίστοιχα, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 2.813,5 εκατ. ευρώ (3.760,9 εκατ. δολάρια) έναντι 3.622,5 εκατ. ευρώ (4.763,9 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας μείωση 22,3%. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον ίδιο ανήλθε σε 1.545,7 εκατ. ευρώ (2.056,2 εκατ. δολάρια) έναντι 2.415,4 εκατ. ευρώ (3.166,9 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας μείωση 36,0%.

Όσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ, η κυρία Σακελλαρίδη ανέφερε: «Η υπογραφή της ΠΟΛ 1108/1.7.2010 δείχνει τη διάθεση του υπουργείου να ανακουφίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μία ιδιαίτερα δύσκολη για αυτές περίοδο, καθώς και ότι η πολιτική του ηγεσία τείνει ευήκοα ώτα στα αιτήματα των παραγωγικών φορέων. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η υπουργική απόφαση για την απλοποίηση διαδικασιών ενδοκοινοτικών συναλλαγών». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ειδικότερης μέριμνας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η παρούσα ρύθμιση επιστροφών ΦΠΑ καλύπτει μόνο μικρά σε αξία φορτία αποστολών και μόνο τμηματικά αφορά στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ προσθέτει γραφειοκρατικό βάρος στις ελεγκτικές υπηρεσίες, αφού οδηγεί στην υποβολή πολλαπλών αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση ακόμη και για τα ίδια φορτία εξαγωγών. Αντίθετα, υποστήριξε η κυρία Σακελλαρίδη, η πλειοψηφία των εξαγωγικών επιχειρήσεων οδηγείται στη λύση του συμψηφισμού οφειλών, από την οποία δεν προκύπτουν άμεσα οφέλη ρευστότητας και η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από την ταχύτητα περαίωσης των ηλεκτρονικών ή χειρόγραφων υποβολών στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Η κυρία Σακελλαρίδη κατέληξε σημειώνοντας: «Ευελπιστούμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα δείξει και στην περίπτωση αυτή ανάλογη ευαισθησία και τα ταχεία αντανακλαστικά, ώστε να δοθεί σφαιρική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες εξαγωγείς, με πολλαπλάσια τελικά οφέλη για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της».

ZENITH