Skip to main content

Σάλος για τους μυστικούς φοροελεγκτές του Βαρουφάκη

Το σχέδιο Αράχνη του Γιάννη Βαρουφάκη για την επιστράτευση φοιτητών, νοικοκυρών και τουριστών στη μάχη για την έκδοση αποδείξεων. Πώς σχολιάζουν τις προτάσεις διεθνή ΜΜΕ, Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματ
Ποικίλα σχόλια προκάλεσαν οι προτάσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, να επιστρατευτούν φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες ως φοροεισπράκτορες. Τις προτάσεις, που περιλαμβάνονται στην επιστολή Βαρουφάκη προς τον επικεφαλής του Eurogroup εν όψει της συνεδρίασης της Δευτέρας, αποκάλυψαν πρώτοι οι Financial Times, γράφοντας ότι τα πρόσωπα αυτά θα λειτουργούν ως… μυστικοί μη επαγγελματίες φοροεισπράκτορες, εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας.
 
Πρόκειται για το σχέδιο «Αράχνη», όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα τα Νέα το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός ευέλικτου ελεγκτικού σχήματος με επικέντρωση αποκλειστικά και μόνο στην έκδοση αποδείξεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, υποστηρικτικά στους «αόρατους» ελεγκτές θα εργαστούν ορισμένοι από τους 500 γερμανούς εφοριακούς μετά από μια φιλική «χορηγία» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε θέσει στη διάθεση του Γιάνη Βαρουφάκη τους 500 γερμανούς εφοριακούς στην πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο έλληνας υπουργός αποδέχθηκε την προσφορά. Τώρα σχεδιάζει να τους αξιοποιήσει κυρίως στα νησιά. Θα είναι και αυτοί «αόρατοι» ελεγκτές.
 
Η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης για την κατηγορία των «αστυνόμων του ΦΠΑ» είναι "'Onlookers' VAT Evasion-Fighting Scheme", και προβλέπει ότι ένα μεγάλος αριθμός απλών «παρατηρητών» θα βοηθήσει την κυβέρνηση στο κυνήγι εκείνων που αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους.

«Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, ως πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και εικόνας» αναφέρεται στο κείμενο.

Οι νέοι «εφοριακοί», στου οποίους, κατά τους FT, περιλαμβάνονται και οι τουρίστες «σε δημοφιλείς περιοχές υψηλής φοροδιαφυγής» θα πληρώνονται με την ώρα και «θα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από τους φοροφυγάδες».

«Και μόνο η "είδηση" ότι χιλιάδες απλοί "παρατηρητές" βρίσκονται παντού όντας εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά» αιτιολογεί το σκεπτικό του ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 
Στο ίδιο κείμενο κατά τους FT υπάρχει και ένα αίτημα για «υψηλότερου επιπέδου συζητήσεις» για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται ως μια «follow-up arrangement» την οποία η Αθήνα θα αποκαλεί «Συμβόλαιο για την Ανακάμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».

Χιουμουριστική η αντίδραση των Ευρωπαίων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο «Η Ελλάδα προτείνει τουρίστες ως φοροελεγκτές», η πρόταση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, μάλιστα «ένας ξέσπασε σε γέλια όταν διάβασε την πρόταση». Το γεγονός αυτό δείχνει το χάσμα που μεγαλώνει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας.

«Είναι ξεκαρδιστικό, εάν δεν ήταν τραγικό, το ότι σε αυτό κατέληξε μία κυβέρνηση σε μία βιομηχανοποιημένη χώρα», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλούνται οι FT.
 
Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα Independent έγραψε πως «η Ελλάδα έδωσε φρέσκιες υποσχέσεις στην ΕΕ, καθώς τρέχει να βρει ρευστό για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Αλλά κοινοτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πράξει περισσότερα πριν λάβει κονδύλια έκτακτης ανάγκης.
 
Ίσως το πιο λογικό τμήμα των προτάσεων είναι αυτό που αναφέρεται στην έναρξη «συνομιλιών υψηλόβαθμου επιπέδου» επί ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, γράφει από την πλευρά της η εφημερίδα Ιl Sole 24 Ore.
 
Κίνδυνοι αυθαιρεσίας και διαφθοράς
 
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν λάθος και τη σκέψη για ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων σε αυτούς τους... μυστικούς Ράμπο, αφού πέρα από τους προφανείς κινδύνους αυθαιρεσίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος διαφθοράς ήτοι συναλλαγής κάτω από το τραπέζι, μεταξύ του «ελεγκτή» και του ελεγχόμενου, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή η αναγκαία ασφαλιστική δικλείδα που θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα.

Έμπειρα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού παρατηρούν ότι η λύση στη παράβαση της μη έκδοσης αποδείξεων, δεν είναι τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα, αφού πολύ απλά δεν εισπράττονται ποτέ.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μόνο από τα τα πρόστιμα του ΚΒΣ έχουν δημιουργηθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 25 δισ ευρώ! Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι στον επιτόπιο έλεγχο να επιβάλλονται μικρά και εισπράξιμα πρόστιμα (π.χ. 1000 ευρώ), να καταγράφεται η παράβαση και να ακολουθεί έλεγχος εισοδήματος και ΦΠΑ για τα περαιτέρω.
 
Κριτική από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
 
Σχολιάζοντας «τη διαρροή της επιστολής Βαρουφάκη», ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, παρατήρησε, μεταξύ άλλων: «Προβλέπουμε ότι σύντομα ο κ. Βαρουφάκης θα πάρει και πάλι απάντηση από την κ. Κωνσταντοπούλου για το κρέας που βαφτίζεται σε ψάρι».
 
«Όποιος έχει αίσθηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών, αντιλαμβάνεται ότι με τέτοιες αντιφατικές, γενικόλογες ή γελοίες προτάσεις δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι πιεστικοί χρηματοδοτικοί στόχοι της χώρας», τονίζει το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών με αφορμή την επιστολή του με τις επτά μεταρρυθμίσεις.
 
Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ παρακαλεί «ειλικρινά» την κυβέρνηση να ετοιμάσει έως τη Δευτέρα «σοβαρές, συνταγματικά νόμιμες, συγκεκριμένες, τεχνικά τεκμηριωμένες και δημοσιονομικά μετρήσιμες προτάσεις που να μπορούν να αξιολογηθούν θετικά και σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο».

ZENITH