Skip to main content

Σανίδα σωτηρίας πρόσφεραν η Πίνδος και η ΕΑΣ Ιωαννίνων στη ΣΒΕΚΗ

Την ύστατη σανίδα σωτηρίας στην κρεατοβιομηχανία ΣΒΕΚΗ αποφάσισαν να παράσχουν η Πίνδος και η ΕΑΣ Ιωαννίνων με την ενίσχυσή της κατά 400.000 ευρώ ως κεφάλαια κίνησης.
Την ύστατη σανίδα σωτηρίας στην κρεατοβιομηχανία ΣΒΕΚΗ αποφάσισαν να παράσχουν οι βασικοί μέτοχοί της, η Πίνδος ΑΕ και η ΕΑΣ Ιωαννίνων με την ενίσχυσή της κατά 400.000 ευρώ ως κεφάλαια κίνησης, για να ανταπροκριθεί στην αυξημένη κίνηση του Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr. Με δεδομένο ότι η ΑΤΕ αρνήθηκε την οικονομική ενίσχυση στη ΣΒΕΚΗ, μέσω της Δωδώνης, η Πίνδος και η ΕΑΣ Ιωαννίνων αποφάσισαν να δώσουν ένα τελευταίο σωσίβιο διάσωσης στην εταιρία που βρίσκεται ένα βήμα πριν βάλει λουκέτο, καθώς έχει να καταβάλει τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών στους εργαζόμενους, αν και τις προηγούμενες ημέρες τους πλήρωσε για το μήνα Οκτώβριο.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση που έγινε μεταξύ των βασικών μετόχων, που είναι η Πίνδος, η οποία κατέχει το 43% της ΣΒΕΚΗ, η ΕΑΣ Ιωαννίνων που διαθέτει το 25% και η ΕΑΣ Θεσπρωτίας, που κατέχει το 21%, αποφασίστηκε να στηριχθεί η εταιρία σε μια ύστατη προσπάθεια ανάκαμψης. Βέβαια στην οικονομική βοήθεια δε θα συνδράμει η ΕΑΣ Θεσπρωτίας, γιατί δεν έχει τη  οικονομική δυνατότητα.

Για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΣΒΕΚΗ οι βασικοί μέτοχοι κρίνουν απαραίτητη τη χορήγηση δανείου τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ με ευνοικούς όρους από την Αγροτική Τράπεζα, αλλά και το πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρίας που ανέρχονται σε 5,7 εκατ. ευρώ. To επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν σκληρές διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΣΒΕΚΗ με την ΑΤΕ, προκειμένου να πεισθεί να συμβάλλει στη διάσωση της κρεατοβιομηχανίας με την χορήγηση δανείου, που θα συμβάλλει στη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας.

Η ΣΒΕΚΗ φέρεται να χρωστάει 2 εκατ. ευρώ περίπου στους χοιροτρόφους. Πάντως οι χοιροτρόφοι θέλοντας να συνδράμουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της ΣΒΕΚΗ προτίθενται να διαγράψουν 1 εκατ. ευρώ από τα 2 εκατ. ευρώ που έχουν να εισπράττουν από την κρεατοβιομηχανία. Η διοίκηση της ΣΒΕΚΗ επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει όλες τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου, ώστε να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίσιμη αυτή φάση που αντιμετωπίζει. Διάθεση στήριξης της ΣΒΕΚΗ έχει εκφραστεί και από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr.

Το μέλλον της ΣΒΕΚΗ διαγράφεται αβέβαιο, παρά την τελευταία τεχνική αναπνοή που της παρασχέθηκε εκ μέρους των βασικών μετόχων της.

Η κρίση στη ΣΒΕΚΗ ήταν εμφανής τα τελευταία χρόνια από το καλοκαίρι, μάλιστα τη διαχείριση της λέγεται ότι είχε αναλάβει η εταιρία Vantage Point, η οποία εκπόνησε μια μελέτη για τη διάσωση της εταιρίας.

ZENITH