Skip to main content

Σαράντα Εκκλησιές: Μάθημα για την προτεραιότητα πεζών στις διαβάσεις(φωτο+vid)

Πρακτικό μάθημα για μια ασφαλή οδηγική συμπεριφορά έδωσαν μέλη της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών στις Σαράντα Εκκλησιές Θεσσαλονίκης.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Πρακτικό μάθημα για μια ασφαλή οδηγική συμπεριφορά έδωσαν μέλη της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών, σήμερα το μεσημέρι, στις Σαράντα Εκκλησιές Θεσσαλονίκης. Φορώντας ειδικά φωσφορούχα γιλέκα και κρατώντας σχετικά πλακάτ, διέκοπταν σταδιακά την κυκλοφορία διδάσκοντας στους διερχόμενους οδηγούς των οχημάτων ότι οι πεζοί έχουν προτεραιότητα, στις διαγραμμισμένες διαβάσεις των δρόμων.

Η δράση προαναγγέλθηκε με αφίσες και φυλλάδια που είχαν τίτλο "Διάβαση Πεζών - Κίνδυνος Θάνατος".  Έγραφαν ότι: "Στο συνοικισμό των Σαράντα Εκκλησιών, η διάσχιση του δρόμου είναι μια επικίνδυνη αποστολή. Οι διαγραμμισμένες διαβάσεις δεν παρέχουν ασφάλεια. Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στη διάβαση Βιζυηνού 46 η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών υπερασπίζεται τις διαβάσεις προτεραιότητας πεζών και ζητά ασφαλέστερους δρόμους για μας και τα παιδιά μιας".

Παρά τον κρύο και βροχερό καιρό τα μέλη της Ένωσης, μεγάλοι και παιδιά, πραγματοποίησαν τη δράση τους σε δύο σημεία της κεντρικής οδού που διασχίζει το συνοικισμό. Στη θέα των πλακάτ που έγραφαν "στοπ" και " προτεραιότητα πεζών", οι οδηγοί  (λεωφορείων, ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών)  πειθαρχούσαν διακόπτοντας προσωρινά τη κυκλοφορία των οχημάτων τους, ενώ κάποιοι εμφανίζονταν απορημένοι.

"Σήμερα το θέμα μας είναι οι διαγραμμισμένες διαβάσεις- υποτίθεται προτεραιότητας πεζών, όπως λέγονται, που παρόλα αυτά δεν παρέχουν ασφάλεια διότι οι οδηγοί δεν γνωρίζουν και δεν δίνουν την προτεραιότητα. Η δράση που κάνουμε εδώ είναι ότι σταματάμε τα αυτοκίνητα και τους μαθαίνουμε την υποχρέωση τους. Διεκδικούμε αξιοπρέπεια και ασφάλεια στους δρόμους" δήλωσε στη Voria.gr ο Γρηγόρης Μαυράκης , πρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών.

Το συγκεκριμένο σωματείο που διεκδικεί μια πόλη πιο ασφαλή και πιο φιλική για τους πεζούς θα πραγματοποιήσει ανάλογη δράση, και στις 28 Μαρτίου, στις διαβάσεις των οδών Αιγαίου και Θερμαΐκού, στην περιοχή της Καλαμαριάς.

 

 
 
 
 

ZENITH