Skip to main content

ΣΒΕΕ: Tα πρώτα 100 χρόνια ήταν δύσκολα

Παρά την κρίση και τις πολύ δύσκολες συνθήκες για τη βιομηχανία, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος που έκλεισε τα 100 χρόνια του αισιοδοξεί να τα χιλιάσει. Ελλάδα εντός του ευρώ και άμεσα μεταρρ

Της Άννης Καρολίδου

«Τα πρώτα εκατό χρόνια ήταν δύσκολα»  για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που παρά την κρίση και τις πολύ δύσκολες συνθήκες για τη βιομηχανία, αισιοδοξεί να τα χιλιάσει, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, στην εκδήλωση που πριν λίγο πραγματοποιήθηκε, για τα 100 χρόνια του Συνδέσμου.

Σε αυτή την εκδήλωση, που έπιασε το νήμα της πορείας του ΣΒΒΕ, από τότε που μπήκαν οι «θεμέλιοι λίθοι» του «Συνδέσμου Βιομηχάνων Μακεδονίας», με πρωτεργάτη τον Περικλή Χατζηλαζάρου και άλλους οκτώ βιομηχάνους των μόλις απελευθερωμένων «νέων χωρών», το κλίμα ήταν έντονα συγκινησιακό.

Στη πρώτη σειρά του πολυπληθούς ακροατηρίου, ήταν οι πρόεδροι των τελευταίων δεκαετιών, οι άνθρωποι που μαζί με τις εκάστοτε διοικήσεις έδωσαν και δίνουν αγώνες για να στηριχθεί η βορειοελλαδική βιομηχανία: Bασίλης Πανούτσος, Νίκος Ευθυμιάδης, Βασίλης Τακάς, Δημήτρης Συμεωνίδης, Νίκος Πέντζος.

Ο ΣΒΒΕ επέλεξε να γιορτάσει τα 100 χρόνια του Συνδέσμου με την έκδοση ενός εξαιρετικού λευκώματος που διατρέχει τον πρώτο αυτό αιώνα της διαδρομής του, με σημείο εκκίνησης την απελευθέρωση, τα δύσκολα χρόνια της ύφεσης, των πολέμων, αλλά και την εκρηκτική ανάπτυξη με τον πακτωλό των ξένων επενδύσεων, την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια και, στη συνέχεια, την επόμενη φάση του οικονομικου κύκλου, με την πρόσφατη κρίση και την εκτεταμένη αποβιομηχάνιση.

Το λεύκωμα παρουσίασε ο συγγραφέας του, ιστορικός μελετητής δρ. Ευάγγελος Χεκίμογλου, ενώ μία ταινία γύρισε προς τα πίσω τα γρανάζια της ιστορίας, ακροατήριο αλλά και ομιλητές, στα αποτυπώματα του βιομηχανικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

Μάλιστα ο κ.Χεκίμογλου αναφέρθηκε και σε δύο στοιχεία που αποκαλύπτουν πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν ο ΣΒΒΕ αλλά και το μέγεθος της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης που διέκρινε διαχρονικά τον Σύνδεσμο. Ο ΣΒΒΕ λοιπόν, ήταν ο πρώτος θεσμός στην Ελλάδα, πριν το κράτος, που καθιέρωσε το ελάχιστο ημερομίσθιο, ενώ στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής η βιομηχανία λειτούργησε , όπως υποστήριξε ο κ. Χεκίμογλου, για να βοηθήσει να συντηρηθούν οι εργάτες της.

Την εκδήλωση από πλευράς κυβέρνησης χαιρέτισε η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία αναγνώρισε ότι η «προσπάθεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, γινόταν και γίνεται, μέσα σε κινούμενη άμμο», αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα και θα στηρίξει τις προσπάθειες του παραγωνικού κόσμου.

Ο νυν πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε ότι η 100χρονη πορεία του Συνδέσμου αποδεικνύει ότι υποστήριξε πάντα αυτό που ήταν σωστό για το σύνολο, παραμερίζοντας τη συντεχνιακή λογική, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι οι διατελέσαντες πρόεδροι, έκαναν πράξη τη «γόνιμη κριτική σε προτεινόμενες πολιτικές και όχι σε κόμματα».

Στη παρούσα δύσκολη συγκυρία ο Σύνδεσμος δύο πράγματα διεκδικεί : Την προσήλωση στη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ και τη ζώνη του Ευρώ και, άμεσες σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και της εγχώριας αγοράς.

Το λόγο πήρε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ως οινοποιός, πολίτης και μέλος του ΣΒΒΕ για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, παρότι «η επιχειρηματικότητα λειτουργεί σε κράτος εχθρικό απέναντι στον ιδιωτικό τομέα». Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε ότι «το εξαιρετικό λεύκωμα κλείνει μέσα του το παρελθόν όταν τα αγωνιώδη ερωτήματα της ημέρας αφορούν το μέλλον, ένα μέλλον που θα στηριχθεί στο πολύ δυναμικό ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας».

Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με τη σύντομη ομιλία του κ. Μαργαρίτη Σχοινά, εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος υποστήριξε ότι σε αυτή την εξεταζόμενη περίοδο των 100 ετών, με τις πολλές ιστορικές διακυμάνσεις και ανατροπές, αποδεικνύεται ότι το πιο σταθερό και σταθεροποιητικό στοιχεία για τη χώρα μας, είναι η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές συλλογικές.

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι η χώρα χρειάζεται μακροχρόνιο σχεδιασμό και αυτός απαιτεί συναντίληψη και συνεννόηση από όλους, ενώ σε ό,τι αφορά τον χώρο της οικονομίας είπε, πώς η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η βιομηχανία, «μεγαλουργεί στην εξωστρέφεια αλλά μαραζώνει στην προστασία. Χρειαζόμαστε», πρόσθεσε, «άνοιγμα της νοοτροπίας, όπως και άνοιγμα στην οικονομία».

ZENITH