Skip to main content

Σε αδιέξοδο η σύγκρουση κυβέρνησης- αγροτών

Σε αδιέξοδο οδηγείται το πρόβλημα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μετά και την άρνηση των αγροτών να συμμετάσχουν στο διάλογο με την κυβέρνηση, καθώς και την αποχώρηση της ΝΔ από τη διαδικασία. Οι αγ
Σε αδιέξοδο οδηγείται το πρόβλημα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μετά και την άρνηση των αγροτών να συμμετάσχουν στο διάλογο με την κυβέρνηση, καθώς και την αποχώρηση της ΝΔ από τη διαδικασία. Οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στη χώρα.

Χωρίς εκπροσώπους από τα «μπλόκα» των αγροτών πραγματοποιήθηκε ο διάλογος στο Ζάππειο για το αγροτικό πρόβλημα στο πλαίσιο διημερίδας τουΟΚΕ για τη Γεωργία. Νωρίτερα αποχώρησαν από τη διαδικασία και οι εκπρόσωποι της ΝΔ.

«Το αγροτικό πρόβλημα είναι μέγα εθνικό και οικονομικό πρόβλημα καιεπιβάλλεται να δώσουμε άμεσα λύση», τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή. Κάλεσε για άλλη μια φορά τους αγρότες «ν΄ αρθούνστο ύψος των περιστάσεων, να ανοίξουν τους δρόμους και νασυμπαραταχθούν με την κυβέρνηση για να υλοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγέςκαι ρήξεις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου».

Παράλληλα, έκανε γνωστά πως:

- Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχριτέλους Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και πήραν τέλοςοι καθυστερήσεις των δύο τελευταίων χρόνων. Ταυτόχρονα, η δουλειά πουέγινε, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους (μέσα στο χρόνο),ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.

- Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και τουειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχειεγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση τηςεπιστροφής από το 7% στο 11%.

- Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των«ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνείαγια εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στηνεσωτερική αγορά.

- Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, ΛούκαΚατσέλη, τόνισε ότι «η σύγκρουση με τα κάθε είδους συμφέροντα έχειαρχίσει» και ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά θα ωφελήσουν τον καταναλωτήκαι θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα. «Σύντομα, το μέτρο αναγραφήςτης χώρας προέλευσης του γάλακτος θα επεκταθεί και στα τυροκομικάπροϊόντα», τόνισε η υπουργός.

Μικροένταση υπήρξε όταν ο εκπρόσωπος Αγροτικού της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης,πήρε τον λόγο για να ανακοινώσει την αποχώρηση του κόμματός του από τονδιάλογο. Είπε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι μεγάλα και κάλεσε τονπρωθυπουργό να συναντηθεί με τους αγρότες και να δεσμευτεί για τιςλύσεις τους. Ακολούθως, τόνισε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να πάρει μέρος σεέναν διάλογο για τους αγρότες, από τον οποίο απουσιάζουν οι αγρότες»και αποχώρησε.

Για το ίδιο θέμα, ο γραμματέας αγροτικού της ΝΔ Κωνσταντίνος Κόλλιας δήλωσε:

«Οδιάλογος είναι χρήσιμος όταν είναι σύντομος, με συγκεκριμένηθεματολογία, με επεξεργασμένες προτάσεις και, βέβαια, με τη συμμετοχήόλων των άμεσα εμπλεκόμενων. Διάλογος εφ΄ όλης της ύλης, με πολυπληθείςομάδες εργασίας, που δεν αποβλέπει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, δενυπηρετεί τους αγρότες και την κοινωνία, αλλά μόνον την επικοινωνία καιτις εντυπώσεις. Και αυτός ο διάλογος δεν ενδιαφέρει ούτε τη ΝέαΔημοκρατία, ούτε τους αγρότες».

Άμεση υπήρξε η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδη: «Η ΝέαΔημοκρατία συνεχίζει έναν άκρατο λαϊκισμό και μια διγλωσσία. Δεν έχειθέσεις, δεν έχει προτάσεις, έχει χάσει τη μπάλα».

Το μπλόκο της Νίκαιας (Θεσσαλία)

Τελικά, οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας δεν εμφανίστηκαν στοΖάππειο. Δυνάμεις των ΜΑΤ τους σταμάτησαν στη Λ. Αμαλίας. Από εκεί,αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής τον Ευαγ. Μπούτα, πήγαν στην πλατείαΚολωνακίου. Φώναξαν συνθήματα, άνοιξαν πανό και αποχώρησανεπιστρέφοντας στο μπλόκο.

Την απόφαση να μην συμμετάσχει στο διάλογο έλαβε η Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΣΥΔΑΣΕ). Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Θανάση Λίγδα, η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό των ξεσηκωμένων αγροτών, εκτιμώντας ότι οι χιλιάδες παραγωγοί έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική και κοινωνική θέση.

Χαρακτηρίζει, δε, τη διαβούλευση ως επικοινωνιακή φιέστα που «δεν θα δώσει την παραμικρή ώθηση στην επίλυση των εκρηκτικών αγροτικών προβλημάτων, αλλά αντίθετα θα χρησιμοποιηθεί ως βήμα για την ανακοίνωση προειλημμένων αποφάσεων, όπως είναι μεταξύ άλλων η επιχείρηση να συρρικνωθεί το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα».

«Μιλάμε για διάλογο και όχι για άλλα μέσα»

«Αντίθετα με την ευκαιριακή και παρελκυστική αντιμετώπιση των αγροτών από τη ΝΔ, εμείς, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, δείξαμε τις προθέσεις μας απέναντι στον αγροτικό κόσμο και μάλιστα εν μέσω μιας σοβαρότατης οικονομικής κρίσης που βιώνει έως και σήμερα η χώρας μας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αναφερθείς στον διάλογο που πραγματοποιείται στο Ζάππειο για το αγροτικό ζήτημα.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «η κυβέρνηση στέκεται απέναντι σε μορφές κινητοποιήσεων που βλάπτουν τους ίδιους τους απλούς αγρότες, ξεθωριάζοντας δίκαια αιτήματά τους, βλάπτουν την κοινωνική συνοχή, υποθηκεύουν την οικονομία και, τελικά, τρέφουν μια ιδιαίτερα άσχημη εικόνα για τη χώρα μας διεθνώς».

«Σε αυτή τη φάση μιλάμε για διάλογο και δεν μπορούμε να μιλάμε για άλλα μέσα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπιστούν, από εδώ και πέρα, τα μπλόκα και εάν υπάρχει ενδεχόμενο για πιο «δυναμική παρέμβαση».

ZENITH