Skip to main content

Σε αμφισβήτηση θέτει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ο Ραγκούσης

«Η μονιμότητα στο Δημόσιο έχει μυθοποιηθεί και έχει χαθεί η ουσία και το πρωτεύον», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Παράλληλα, κάνει αναφορά στις αλλαγές που
«Η μονιμότητα στο Δημόσιο έχει μυθοποιηθεί και έχει χαθεί η ουσία και το πρωτεύον», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Αναφορικά με το νέο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων σημειώνει ότι «όλοι οι προϊστάμενοι στη Δημόσια Διοίκηση επιλέγονται πλέον αξιοκρατικά χωρίς καμία πολιτική ή κομματική επιρροή». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «η άμεση και ριζική αλλαγή του Πειθαρχικού Δικαίου είναι μια πιο κρίσιμη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης και του κράτους από μια συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», ο κ. Ραγκούσης τονίζει ότι «το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Μάιο και οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές θα γίνουν κανονικά το Νοέμβριο».

«Οι καλλικράτειοι δήμοι δεν θα υπερβαίνουν τους 370», διευκρινίζει ο υπουργός και προσθέτει ότι «δεν μιλούμε για συνενώσεις μεταξύ ήδη μεγάλων πληθυσμιακά δήμων- τότε θα μιλούσαμε για 150 ή 200 δήμους».

«Καταργούνται πάνω από 600 δήμοι, σχεδόν τα 2/3 των σημερινών. Και για πρώτη φορά οι συνενώσεις αφορούν και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο “Καποδίστριας”. Αυτό που είναι εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτή τη φορά δεν έχουμε μόνο συνένωση δήμων, αλλά και δραστική συγχώνευση ΝΠΔΔ και επιχειρήσεων», δηλώνει.

Κατά τον ίδιο, ο «’’Καλλικράτης’’ συνιστά το μεγαλύτερο πρόγραμμα συγχωνεύσεων στην ελληνική ιστορία- περισσότερα από 4.000 νομικά πρόσωπα- και τα Διοικητικά τους Συμβούλια θα καταργηθούν».

«Από τους σημερινούς 54 νομούς που μαζί με τα επαρχεία και τις διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις έφθαναν σε 76 διοικητικές ενότητες περιοριζόμαστε σε 13. Αλλά και στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση η μείωση θα είναι σημαντική, αφού θα περιοριστούμε σε επτά από τις σημερινές 13 διοικητικές ενότητες», καταλήγει.

ZENITH