Skip to main content

Σε ανοδική τάση η πανδημία στην Ελλάδα

Στα 18 έφτασαν τα θανατηφόρα κρούσματα από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα, ενώ 28 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από αύριο ο εμβολιασμός στην ομάδα των υγιών πολιτών.
Σε ανοδική τάση βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα, καθώς καταγράφεται διπλασιασμός όλων των δεικτών παρακολούθησης, σύμφωνα με το διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), κ. Παναγιώτη Ευσταθίου.

Στο μεταξύ, στα 18 έφτασαν τα θανατηφόρα κρούσματα από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα, ενώ 28 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων τα 13 σε κρίσιμη κατάσταση. Το νέο θύμα ήταν ένας 64χρονος με επιβαρημένο ιστορικό υγείας που έχασε την Κυριακή τη ζωή από τη νέα γρίπη. Από τους 18 θανάτους, μόνο σε δύο περιπτώσεις ασθενών δεν υπήρχαν άλλα προβλήματα υγείας.
 
Αύριο ξεκινάει η τρίτη φάση του εμβολιασμού στην Ελλάδα με την ομάδα των υγιών πολιτών. “Τα παιδιά, από έξι μηνών και άνω, έως και οι ενήλικες μέχρι 50 ετών μπορούν να εμβολιαστούν καθώς και όλες οι υπόλοιπες ομάδες που μέχρι τώρα δεν έχουν εμβολιαστεί, στα πλαίσια της δημιουργίας του τεχνητού τείχους ανοσίας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης», τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Ευσταθίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. “Εξήντα πέντε εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν εμβολιαστεί. Δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα σοβαρό πρόβλημα σαν ανεπιθύμητη ενέργεια, παρά μόνο μικρές κοκκινίλες, τοπικός πόνος, κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά είναι ελάχιστες μπροστά σε αυτό το τεράστιο νούμερο. Στην Ευρώπη, την Αγγλία και τη Σουηδία έχουν γίνει οι πρώτες στατιστικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», ανέφερε ο κ. Ευσταθίου.

Η διοικητής του ΕΚΕΠΥ στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου – Λακασά τόνισε ότι ο ιός έχει "μεγάλη δραστηριότητα -ποσοστό 65%- στη Βόρεια Ελλάδα. «Η γρίπη στην πλειονότητά της έχει απλά συμπτώματα, αλλά κάνει πιο βαριές πνευμονίες, ειδικά στα νέα άτομα και σε άτομα που είναι παχύσαρκα. Μέχρι τώρα είχαμε 158 πνευμονίες σε όλη τη χώρα, από τις οποίες περίπου 120 άτομα έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους και τα υπόλοιπα νοσηλεύτηκαν», σημείωσε η κυρία Λεπτοκαρίδου-Λακασά.

Τα θανατηφόρα κρούσματα παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων κατά 85%.

ZENITH