Skip to main content

Σε απεργία οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις την προσεχή Πέμπτη, 10 Ιουνίου, φέρονται οι υπάλληλοι στον ΟΣΕ, αντιδρώντας στο σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού.
Αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά με απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη, 10 Ιουνίου, φέρονται οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, αντιδρώντας στο σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την αποχώρηση εκατοντάδων εργαζομένων, είτε με μετατάξεις είτε με συνταξιοδότηση, την πώληση μεγάλου μεριδίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Νίκος Κιτσούκης,  εκτίμησε ότι βάσει του μνημονίου, οι άγονες γραμμές θα δοθούν σε ιδιώτες με διεθνή διαγωνισμό, όπως συμβαίνει με τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι ιδιώτες θα επιδοτηθούν για το έργο αυτό και όχι ο ΟΣΕ.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των μετατάξεων, ο πρόεδρος της ΠΟΣ δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και οργανόγραμμα και διερωτήθηκε που θα πάνε οι εργαζόμενοι που θα περισσέψουν από τις επιχειρήσεις του δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν, καθώς και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του σχεδίου Καλλικράτης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση του Δ.Ν.Τ., της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ., όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «προχωρεί στο ξεπούλημα της περιουσίας του Δημοσίου και εστιάζει το θέμα στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την πώληση του 49% των μετοχών και την παραχώρηση του management, στο διαχωρισμό των εμπορευματικών και των επιβατικών μεταφορών, στην κατάργηση των ζημιογόνων δρομολογίων και στην πώληση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ».

Σε εξώδικη δήλωση που κυκλοφόρησαν οι εργαζόμενοι δηλώνουν αντίθετοι στις μετατάξεις, στην πώληση των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού και στην κατάργηση των δρομολογίων. Παράλληλα, προτείνουν την κατάργηση των θυγατρικών εταιριών του ΟΣΕ, την ανάληψη του χρέους του από το δημόσιο, τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό όλου του δικτύου και τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

ZENITH