Skip to main content

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής από τους κλειστούς δρόμους

Πτώση μέχρι και 80% στο τζίρο των επιχειρήσεων στις περιοχές της Χαλκιδικής που έχουν πληγεί από τις κατολισθήσεις και τις θεομηνίες.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι επαγγελματίες της Κασσάνδρας και του Στρατωνίου που είδαν τον τζίρο των καταστημάτων τους να πέφτει κατακόρυφα από τα μέσα Δεκεμβρίου μετά τις κατολισθήσεις που έκλεισαν το οδικό δίκτυο και τις θεομηνίες που χτύπησαν την περιοχή. Όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες, τα ταμεία τους άδειασαν, καθώς η επίσκεψη στην περιοχή μειώθηκε δραματικά και ο τζίρος τους σημείωσε πτώση πάνω από 80%.

Ελπίζουν, πάντως,  ότι θα υπάρξει βελτίωση στην κίνηση της αγοράς πριν από το Πάσχα με την παράδοση της μιας πλευράς του οδικού δικτύου Νέας Φώκαιας - Καλλιθέας του δήμου Κασσάνδρας.

«Τα δύσκολα πέρασαν. Ελπίζουμε ότι με την παράδοση της μιας πλευράς του δρόμου, όπως μας ανακοίνωσαν από τη νομαρχία, θα αρχίσει να κινείται πάλι ο κόσμος και ότι το Πάσχα θα επανέλθουμε στα κανονικά μας επίπεδα», αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου επαγγελματοβιοτεχνών Κασσανδρείας, Δημήτριος Παπαρούλιας.

«Ο κόσμος δεν έρχεται για να μην ταλαιπωρηθεί. Σήμερα και εγώ ήθελα να πάω Θεσσαλονίκη για να πάρω προμήθειες, αλλά δεν προλαβαίνω να κάνω τη διαδρομή από τις παρακαμπτήριες. Έτσι δε θα πάω», σημειώνει ο ίδιος και συμπληρώνει: «δυο μήνες τώρα έχουμε κατακόρυφη πτώση του τζίρου της περιοχής».

Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος τους δημάρχους της περιοχής, έχει ήδη υπογραφεί απόφαση από τον υπουργό Υποδομών, ώστε να δοθεί κονδύλι ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της κατολίσθησης. Από την μεριά της, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει έτοιμη μελέτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δημοπρατηθεί η αποκατάσταση μήκους εκατό μέτρων στο Βόθωνα, ενώ στη συνέχεια θα δημοπρατηθεί η διαπλάτυνση του τμήματος Φώκαια - Άφυτος.

Παράλληλα, η νομαρχία Χαλκιδικής έχει ξεκινήσει τη διαπλάτυνση του παράλληλου επαρχιακού δρόμου Ν. Φώκαιας - Αφύτου σε μήκος 4 χλμ. και προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ.

Βιβλική καταστροφή και στο Στρατώνι

Για βιβλική καταστροφή κάνει λόγο η κ. Αναστασία Γαλιούρη, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Στρατώνι, η οποία είδε την επιχείρησή της να βυθίζεται κυριολεκτικά μέσα στις λάσπες εξαιτίας των βροχοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή το προηγούμενο διάστημα.

«Πενήντα εννιά χρόνια ζω στο Στρατώνι και πρώτη φορά είδα τέτοιο πράγμα. Θεωρούσαμε ότι το χωριό μας είναι προνομιακό, γιατί είναι κοντά στο βουνό και τα νερά κάθε φορά που έβρεχε έπεφταν στη θάλλασα», αναφέρει η κα Γαλιούρη.

Η επιχείρηση της ίδιας και των αδελφών της υπέστη ολική καταστροφή, καθώς οι λάσπες κάλυψαν τα πάντα, από ψυγεία με κατεψυγμένα προϊόντα μέχρι τα τραπέζια και τις καρέκλες του εστιατορίου της.

«Η λάσπη έφτανε το μισό μέτρο. Όλα καταστράφηκαν. Τραπέζια, ψυγεία, κουζίνες. Όλα. Το υπόγειό μας είναι ακόμη γεμάτο λάσπες, γιατί τα συνεργεία της πυροσβεστικής δεν μπορούν να τη βγάλουν όλη», σημειώνει η κα Γαλιούρη.

Όπως αναφέρει η κα Γαλιούρη παρόλο που έχουν καταθέσει αίτηση στηνομαρχία Χαλκιδικής για αποζημίωση δεν έχουν λάβει ακόμη κάποιο ποσό,κάτι που δυσκολεύει την κατάσταση της ίδιας και των αδελφών της, οιοποίοι εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για το μέλλον της επιχείρησης.

«Ακόμηδεν έχουμε λάβει κάποιο ποσό ως αποζημίωση. Περιμένουμε να δούμε πότεθα μας δοθούν τα χρήματα», υπογραμμίζει η ίδια και συμπληρώνει «Δενμπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδά μας. Πώς θα πληρώσουμε τουςλογαριασμούς, όταν έρχεται η ΔΕΗ 800 ευρώ και η εφορία και εμείς δενέχουμε χρήματα;»

Κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο Στρατώνι του δήμου Σταγείρων-Ακάνθου και το Γομάτι του δήμου Μεγάλης Παναγίας ο κ. Μαγκριώτης διαβεβαίωσε ότι τα συναρμόδια υπουργεία είναι σε ετοιμότητα να προχωρήσουν στην καταβολή των αποζημιώσεων, μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση των αναφερόμενων καταστροφών.

Όσον αφορά στις καταστροφές που υπέστη το οδικό δίκτυο Ολυμπιάδος-Στρατωνίου, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι κλιμάκιο μηχανικών και γεωλόγων της Εγνατίας ΑΕ επισκέφθηκε την περιοχή, κατέγραψε τις ζημιές και διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης.

«Στόχος όλων των ανωτέρω είναι η επιτάχυνση της αποκατάστασης των ζημιών, ώστε η περιοχή να είναι σε ετοιμότητα για την υποδοχή των τουριστών εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου», είπε ο κ. Μαγκριώτης.

ZENITH