Skip to main content

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Δράμας, λόγω τοξικών

Ως μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στη χώρα χαρακτηρίζει την τοξική φωτιά στη ΒΙΠΕ Δράμας ο καθηγητής του ΔΠΘ, Κ. Ουζούνης, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή.
Τέταρτη μέρα σήμερα από τη φωτιά που προκάλεσε μεγάλης έκτασης οικολογική καταστροφή στην «καρδιά» του νομού Δράμας κι οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές τους.

Πρώτοι στη σειρά οι κτηνοτρόφοι κι οι αγρότες  των περιοχών Ξηροποτάμου, Πετρούσας, Πύργων και Μοναστηρακίου, καθώς –μετά την καύση 12.000 τόνων ελαστικών μέσα στο περασμένο τριήμερο και την απελευθέρωση επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία τοξικών αερίων- απαγορεύθηκε η βόσκηση των ζώων και η συλλογή γεωργικών προϊόντων σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από τη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας (όπου ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής),  αφού είναι σοβαρότατο το ενδεχόμενο τοξικές ουσίες να έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα.

Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, επειδή πρέπει να κρατούν σταυλισμένα τα ζώα τους και μακριά από τον τόπο της καταστροφής, χωρίς να τους παρέχεται προς το παρόν όμως επαρκής υποστήριξη τόσο για την εξασφάλιση ζωοτροφών, όσο και για την απώλεια εισοδήματος, αφού ολόκληρη η γαλακτοπαραγωγή της περιοχής δεσμεύεται από ειδική επιτροπή της Νομαρχίας Δράμας τις τελευταίες μέρες και καταστρέφεται.

Η Νομαρχία Δράμας αγωνίζεται να εξασφαλίσει φορτία ζωοτροφών από όμορους νομούς για να προμηθεύσει τους κτηνοτρόφους, που στην πλειονότητά τους διατηρούν κοπάδια (αγελάδες και αιγοπρόβατα) ελεύθερης βοσκής. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή ο αριθμός των ζώων κτηνοτροφίας ξεπερνά τις 20.000.
Ανάλογες απαγορεύσεις ισχύουν και για την πτηνοτροφία, αφού τα πουλερικά πρέπει να περιορίζονται σε στεγασμένους χώρους και να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους –όπως και των αβγών τους.

Οι μετρήσεις

Καθώς και τα τελευταία απομεινάρια των καιόμενων ελαστικών, στην περιφραγμένη έκταση περίπου 40 στρεμμάτων της εταιρίας Δημ. Καραγιαννίδη, έχουν καταπλακωθεί από τόνους χώματος, ξεκίνησαν σήμερα οι πρώτες μετρήσεις από ειδικούς του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό τον καθηγητή Κώστα Ουζούνη.

Το κλιμάκιο του Δ.Π.Θ., μετά από σύσκεψη στη Νομαρχία Δράμας το πρωί, επισκέφθηκε νωρίς το μεσημέρι την περιοχή του οικολογικού ατυχήματος και πήρε τα πρώτα δείγματα προς ανάλυση. Κατά τις επόμενες μέρες θα γίνουν στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου οι απαραίτητες μετρήσεις, προκειμένου να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για το μέγεθος της μόλυνσης του Περιβάλλοντος (ατμόσφαιρα, έδαφος, υπέδαφος).

Πάντως, ο κ. Ουζούνης χαρακτήρισε το συμβάν ως "μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές σ’ ολόκληρη την περιοχή" κι άφησε να εννοηθεί ότι οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και όχι μόνο βραχυπρόθεσμες.

Ενώ οι κάτοικοι του νομού, αλλά και γειτονικών περιοχών, είναι ανάστατοι για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στη Δράμα γίνονται συνεχώς συσκέψεις (στη Νομαρχία, στο Δήμο Δράμας, στο Επιμελητήριο κ.α.), προκειμένου να φωτιστούν οι λεπτομέρειες που οδήγησαν στην οικολογική καταστροφή, να επιμεριστούν ευθύνες και να δρομολογηθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη δημόσια Υγεία και την προστασία του Περιβάλλοντος από εδώ και πέρα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το Τοπικό Συμβούλιο Ξηροποτάμου είχε "χτυπήσει" το καμπανάκι κινδύνου από το 2007 για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, καθώς είχε διαπιστωθεί πως ο επιχειρηματίας που συγκέντρωνε εκατοντάδες χιλιάδες μεταχειρισμένα λάστιχα προς ανακύκλωση στη μισθωμένη (από τη Νομαρχία) έκταση στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας αδιαφορούσε για την τήρηση των όρων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας. Όμως, οι έγγραφες αγωνιώδεις αναφορές των κατοίκων του δ.δ. Ξηροποτάμου, που εστάλησαν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, του Δήμου Δράμας και της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, εδώ και τρία χρόνια, δεν έτυχαν καμίας προσοχής από τους υπεύθυνους.
 
Η αιτία της φωτιάς

Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την Κυριακή, έφεραν ως πιθανή αιτία για το ξέσπασμα της φωτιάς την πτώση κεραυνού στην έκταση με τα ελαστικά (καθώς την ώρα εκείνη -2.30πμ- επικρατούσε σφοδρή καταιγίδα στην περιοχή), νεώτερες εκτιμήσεις της κατάστασης από ειδικούς κλονίζουν αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με σοβαρές πηγές, στις οποίες έχει πρόσβαση η Voria.gr, αμφισβητείται έντονα η πιθανότητα εκδήλωσης της φωτιάς από κεραυνό κι εξετάζονται πλέον όλα τα ενδεχόμενα –ακόμα και η περίπτωση της δολιοφθοράς ή του εμπρησμού.

Τρεις μέρες πριν από την εκδήλωση της φωτιάς, πάντως, είχαν απομακρυνθεί από το χώρο της εγκατάστασης οχήματα και μηχανήματα της επιχείρησης, που χρησιμοποιούνταν για την εκφόρτωση και συσσώρευση των μεταχειρισμένων ελαστικών.

ZENITH