Skip to main content

Σε ατμόσφαιρα… Μεγάλης Εβδομάδας η τουριστική κίνηση ενόψει Πάσχα

Με παρατεταμένη… νηστεία απειλούνται οι εμπλεκόμενοι με τον τομέα του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η κίνηση τόσο στα τουριστικά γραφεία όσο και στα ξενοδοχεία της περιοχής, ενόψει του Πάσχα, θυμ
Με παρατεταμένη… νηστεία απειλούνται οι εμπλεκόμενοι με τον τομέα του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η κίνηση τόσο στα τουριστικά γραφεία όσο και στα ξενοδοχεία της περιοχής, ενόψει του Πάσχα, θυμίζει τη «βαριά» ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τα μηνύματα από Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, αλλά και Καβάλα, λίγες μόνο ημέρες πριν τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, που δίνει το έναυσμα για εκδρομές και γρήγορες οικογενειακές αποδράσεις, είναι απογοητευτικά, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το καλοκαίρι.

Στα τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που διακινδυνεύουν παράγοντες του κλάδου, η κίνηση έχει κατρακυλήσει σε ανησυχητικά ποσοστά της τάξεως του 60%, είτε πρόκειται για κρατήσεις εσωτερικού είτε για συμμετοχές σε εκδρομές εξωτερικού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε ορισμένους προορισμούς του εξωτερικού, για τους οποίους τα προηγούμενα χρόνια «χαλούσε» ο κόσμος, φέτος είναι πιθανό να μην υπάρξουν καν «πακέτα» εκδρομών, ή να περικοπούν δραστικά, εάν συνεχιστεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα, η περιορισμένη έως και μηδαμινή ζήτηση που καταγράφεται στα τουριστικά γραφεία σήμερα.

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε σχέση με τις κρατήσεις για τα ξενοδοχεία της πόλης, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στη γειτονική Πιερία, όπου ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, το έφαγε και ο… αποκλεισμός των Τεμπών. Σήμερα, μάλιστα, φορείς του νομού έχουν προγραμματίσει να αποκλείσουν συμβολικά τις ράγες του σιδηροδρόμου στο ύψος της Ραψάνης, μεταξύ 1 και 2 το μεσημέρι, ώστε να στείλουν ένα μήνυμα αγανάκτησης προς το υπουργείο Υποδομών, που ενώ έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τις βραχοπτώσεις, ο δρόμος συνεχίζει να είναι κλειστός στην κοιλάδα των Τεμπών.

«Η ζημιά που έχουμε υποστεί όλο αυτό το διάστημα είναι τεράστια. Τα ξενοδοχεία που λειτουργούν και το χειμώνα έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους ξενώνες στα παραδοσιακά χωριά της Πιερίας, όπου όλοι οι επιχειρηματίες κλαίνε», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γιώργος Μπούρος, προσθέτοντας πως η ανεργία έχει εκτοξευτεί. Το κακό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται αφού κι ενόψει του Πάσχα, οι κρατήσεις είναι ελάχιστες και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και τους Βαλκάνιους γείτονες. «Από την Αθήνα και τη Νότιο Ελλάδα δεν έχουμε τίποτε», είπε ο κ. Μπούρος κι εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει, διότι οι επισκέπτες από αυτές τις περιοχές αναλογίζονται την ταλαιπωρία στη μετακίνηση και δεν τολμούν. Υπό τις συνθήκες αυτές το πλέον πιθανό είναι ότι η πλειονότητα από τα περίπου 400 ξενοδοχεία της Πιερίας δεν θα ανοίξει ενόψει του Πάσχα, για να μην επιφορτιστούν και τα σχετικά έξοδα.

Συγκρατημένοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι και στην Καβάλα, πολλοί από τους οποίους επίσης σκέφτονται να μην ανοίξουν για το Πάσχα, καθώς φέτος είναι πολύ νωρίς και πιθανότατα θα χρειαστεί να ξανακλείσουν, έχοντας φορτωθεί το κόστος προετοιμασίας της μονάδας. «Είναι νωρίς ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά, αν συνεχίσει ο καιρός να είναι άστατος, πολλά ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, κ. Απ. Αθιανάς, ο οποίος δεν παραβλέπει και τον παράγοντα της οικονομικής κρίσης. Σπεύδει πάντως να πει ότι παραδοσιακά το Πάσχα είναι μια περίοδος κατά την οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις δουλεύουν κυρίως με Βαλκάνιους και Έλληνες επισκέπτες, οπότε «πολλά θα εξαρτηθούν από τον καιρό».

Από την άλλη πλευρά στη Χαλκιδική, έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Βορείου Ελλάδος κι όχι μόνο, φέτος το Πάσχα θα είναι διαθέσιμες μόλις 10.000 κλίνες, δηλαδή 1/3 λιγότερες, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πηγές της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων εξηγούν ότι η μεγάλη συρρίκνωση στον αριθμό των κλινών έχει πολύ μεγάλη σχέση με το ότι φέτος το Πάσχα ημερολογιακά πέφτει πολύ νωρίς. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση τα έσοδα των ξενοδοχείων στις προσεχείς εορτές αναμένονται μικρά, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι από την εσωτερική αγορά έχουν γίνει προκρατήσεις μόλις για το 20% των 10.000 διαθέσιμων κλινών, ενώ εξαιρετικά περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον και από τις χώρες της Βαλκανικής.

Αναφορικά με την επερχόμενη θερινή περίοδο, οι προκρατήσεις από τη Γερμανική αγορά για την περιοχή της Χαλκιδικής είναι μειωμένες κατά 10% και από τη Μ. Βρετανία κατά 30%. Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταθερότητα στο εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία, ενώ αναμένεται αύξηση των επισκεπτών από την Σερβία. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι πρόσφατη δημοσκόπηση της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Σερβίας κατέδειξε ότι το 50% των Σέρβων τουριστών προτίθεται να παραθερίσει σε κάποιο ελληνικό θέρετρο φέτος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια από την πλευρά του ΕΟΤ για προσέλκυση Βούλγαρων επισκεπτών στην περιοχή του Άθω, ώστε να προωθηθεί ο θρησκευτικός τουρισμός.

ZENITH