Skip to main content

Σε διείσδυση στην κινεζική αγορά αποβλέπουν οι ΗΠΑ

Mεγαλύτερη διείσδυση για τις αμερικανικές εταιρείες στην κινεζική αγορά προσπαθεί να εξασφαλίσει η η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Οι αμερικανικές εταιρείες δικαιούνται «δίκαιη πρόσβαση» στην κινεζική αγορά και διαφανή νομοθεσία, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προσπαθώντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διείσδυση για τις αμερικανικές εταιρείες στην κινεζική αγορά.

Μιλώντας στη Σαγκάη μία μέρα πριν από την έναρξη του Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου στο Πεκίνο, η κα Κλίντον τόνισε τη σημασία που έχουν οι ανησυχίες του αμερικανικού οικονομικού κλάδου στις σχέσεις με το Πεκίνο.

«Η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και οι σταθεροί κανόνες, η αμεροληψία, η δίκαιη πρόσβαση στις πωλήσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις κυβερνητικές αγορές, καθώς και η ενίσχυση της νομοθεσίας προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του 21ου αιώνα», δήλωσε η κα Κλίντον μιλώντας σε κινέζους και αμερικανούς επιχειρηματίες.

«Οι αμερικανικές εταιρείες θέλουν να είναι ανταγωνιστικές στην Κίνα. Θέλουν να πωλούν αγαθά κατασκευασμένα από αμερικανούς εργάτες σε κινέζους καταναλωτές που έχουν αυξανόμενο εισόδημα και αυξανόμενες απαιτήσεις», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η διαφορά στο σινο-αμερικανικό ετήσιο εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε μεν στα 226,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009 (από το ποσό ρεκόρ των 268 δισ.
δολ. το 2008), αλλά καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα αγωνίζεται να αυξήσει τις εξαγωγές και την απασχόληση, το έλλειμμα εξακολουθεί να παραμένει ένα σημείο τριβής με το Πεκίνο, σε συνδυασμό με την πολιτική που επιμένει να ακολουθεί η Κίνα στη διαμόρφωση της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, η οποία της δίνει ένα μεγάλο εμπορικό πλεονέκτημα.

ZENITH