Skip to main content

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα το ν/σ με τίτλο «Χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την περιφερειακή σύγκλιση και άλλες διατ
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο με τίτλο «Χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την περιφερειακή σύγκλιση και άλλες διατάξεις» στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/ypoian/?p=1180. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  0 νέος Αναπτυξιακός Νόμος έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, στο βαθμό που η ανάγκη για δράσεις με κατεύθυνση την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, είναι επιτακτική. «Ο νόμος αυτός αποτελεί βασικό εργαλείο προώθησης των ιδιωτικών επενδύσεων και επικεντρώνεται στη στήριξη της ποιοτικής και αποτελεσματικής παραγωγής στη χώρα μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο νέος νόμος δίνει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επενδύσεων, προωθώντας ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται:

    · στην ανταγωνιστικότητα,

    · στην ποιότητα,

    · στην εξωστρέφεια,

    · στην καινοτομία,

    · στην παραγωγική αναδιάρθρωση,

    · στην πράσινη επιχειρηματικότητα και,

    · στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης στη χώρα.

Η σημαντικότερη τομή ως προς τις μορφές ενίσχυσης, που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, σύμφωνα με το υπουργείο, αφορά στο φορολογικό κίνητρο, όπου τροποποιείται τόσο ο τρόπος ενίσχυσης όσο και η επιλεξιμότητα των σχεδίων, που μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό.

Οι προτάσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δυνατότητα υποβολής προτάσεων έχουν όλοι σχεδόν οι κλάδοι, καθώς και εκείνοι που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα. Εξαιρούνται κλάδοι με δραστηριότητες που απαγορεύονται από την κοινοτική νομοθεσία, και άλλοι που αφορούν στην παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Η διαδικασία προσκλήσεων θα διενεργείται δύο φορές ετησίως, εντός δύο εξαμηνιαίων περιόδων με τις αιτήσεις υπαγωγής να υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΑΝ «μια σημαντική καινοτομία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι ότι η καταβολή των ενισχύσεων γίνεται σε τέσσερις φάσεις με αποτέλεσμα να παρακολουθείται η λειτουργία της ενισχυόμενης επιχείρησης ακόμη και μετά την ολοκλήρωση, γεγονός που καθιστά το νέο νόμο ενεργητικό και όχι παθητικό, όπως ήταν ο προηγούμενος».

Στην ανακοίνωση το υπουργείο επισημαίνει ότι για όλα τα επενδυτικά σχέδια τηρούνται τα όρια του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2007-2013 αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται και η περιφερειακή σύγκλιση, ανάλογα με το κατά κεφαλή ΑΕΠ κάθε νομού.

Ο νέος νόμος προβλέπει, πέρα από τη δημιουργία του μητρώου αξιολογητών, ενέργειες που διασφαλίζουν την προαγωγή της διαφάνειας: Σύσταση Σώματος Εσωτερικών Ελεγκτών και Συμβούλιου Παρακολούθησης & Αξιολόγησης της Εφαρμογής του Νόμου, αλλά και ανάρτηση και παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται ακόμη ότι στο νέο νόμο αυξήθηκε το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό του επενδυτικού σχεδίου στα 200.000 ευρώ, δεδομένου ότι επενδύσεις χαμηλότερες δύναται να καλυφθούν από άλλα αναπτυξιακά εργαλεία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΑΝ και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός, Λούκα Κατσέλη, η ετήσια εκταμίευση για το 2011 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 1,3-1,7 δισ. ευρώ, για το 2012 στο ποσό των 1,5-2 δισ. ευρώ και για το 2013 στο ποσό των 1,5-2 δισ. ευρώ. Για την περίοδο 2011-2013 προβλέπεται, δηλαδή, η συνολική εκταμίευση του ποσού των 4,3 - 5,7 δισ. ευρώ.

ZENITH