Skip to main content

Σε δραστική μείωση του ελλείμματος κατά 10% στοχεύει η Βρετανία

Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας από το 10,1% του ΑΕΠ που είναι τώρα, στο 1,1% έως το 2015, έθεσε ως στόχο ο ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας, κατά την παρουσίαση στο κοινοβούλιο του προϋπολο
Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας από το 10,1% του ΑΕΠ (149 δισ. λίρες ) που είναι τώρα, στο 1,1% (20 δισ. λίρες) έως το 2015, έθεσε ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, κατά την παρουσίαση στο κοινοβούλιο του πρώτου προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Παράλληλα ο Όσμπορν μείωσε την πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας στη Βρετανία από το 2,6% που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδαμάδα το νεοσυσταθέν Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (OBR) στο 2,3% για το 2011.

Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε επίσης ότι θα επιβάλλει από τον Ιανουάριο του 2011 ένα φόρο στον κύκλο εργασιών των τραπεζών που λειτουργούν στη Βρετανία που αναμένεται να αποφέρει στο κράτος 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,4 δισεκατομμύρια ευρώ) το χρόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία εξέδωσαν σήμερα μία κοινή ανακοίνωση με την οποία επισημαίνουν ότι συμφωνούν με την επιβολή του φόρου στις τράπεζες των τριών αυτών χωρών.

Επιπλέον αναμένεται από τον Ιανουάριο του 2011 να αυξηθεί και ο ΦΠΑ από το 17,5% στο 20%, με τα αναμενόμενα έσοδα από αυτό το μέτρο να εκτιμώνται στα 13 δισ. λίρες.

Αντίθετα, ο Όσμπορν σκοπεύει να μειώνει κατά ένα βαθμό τα επόμενα τέσσερα χρόνια τον φόρο των εταιρειών με στόχο να φτάσει στο 24% από το 28% που είναι τώρα και να αυξήσει κατά 1.000 λίρες τη φορολογική ελάφρυνση για 23 εκατομμύρια φορολογούμενους που πληρώνουν με βάση τον χαμηλότερο συντελεστή (20%), γεγονός που θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν 170 λίρες ο καθένας.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα της Βρετανίας έχει εκτιναχθεί στις 155 δισ. λίρες (185 δισ. ευρώ) ή ποσοστό 10,4% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος έχει και αυτό εκρηκτική άνοδο και βρίσκεται στα 900 δισ. λίρες (1.077 δισ. ευρώ) ή στο 62% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η ανεργία και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η νεότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη για το 2011 βρίσκεται στο 2,6% έναντι του 3,25% που ήταν αρχικά.

Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, πρόκειται για ένα δίκαιο προϋπολογισμό που θα επιβαρύνει τους υψηλότερους εισοδηματικά, ενώ θα αυξηθούν το όριο για το αφορολόγητο κατά 1.000 λίρες, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Επιρρίπτει μάλιστα τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τον ανεξέλεγκτο δανεισμό που προκάλεσε τα προβλήματα στην οικονομία.

ZENITH