Skip to main content

Σε δύο άξονες οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού

Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του, που είναι προγραμματισμένες για τις 19:00.

Στις 19:00 ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και η τακτική του κόμματος στη Bουλή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις εν όψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής απασχόλησαν την πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη, και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και στην συνέχεια έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων με τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.

Για τις προγραμματικές δηλώσεις, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτενής θα είναι η παρουσίαση της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση στα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση.

Σε δύο άξονες οι προγραμματικές

Oι προγραμματικές δηλώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα αφορούν σε δύο μέρη: α) Το πρώτο πεντάμηνο (μέχρι τέλος Ιουνίου) που θα αφορούν στο πρόγραμμα- γέφυρα και β) τα επόμενα 3,5 χρόνια.

Σύμφωνα τις ίδιες πηγές, "ο πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε αύριο στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία".

Η κυβέρνηση, λένε οι κυβερνητικές πηγές, είναι δεσμευμένη από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άμεσα μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο και θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση των πολιτών και τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αύριο στην ομιλία του, θα είναι:

- 13η σύνταξη για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ,
- Δωρεάν ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν
- Δωρεάν μεταφορά σε ΜΜΜ για ανέργους
- Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουσίας - Επιδότηση ενοικίου για ευπαθείς ομάδες

Αυτές που θα γίνουν αφού η κυβέρνηση υπογράψει το νέο «συμβόλαιο» με τους δανειστές είναι οι εξής:
-σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ
-σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

ZENITH