Skip to main content

Σε δύσκολο σταυροδρόμι η Fed

Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στρέφεται αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον επενδυτών καθώς εκτιμάται ότι ετοιμάζεται να διοχετεύσει μεγαλύτερη ρευστότητα στις αγορές.
Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στρέφεται αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον επενδυτών αλλά και της διεθνούς οικονομικής κοινότητας καθώς εκτιμάται ότι η Fed ετοιμάζεται να διοχετεύσει μεγαλύτερη ρευστότητα στις αγορές ενώ παράλληλα αναμένεται να ανανεώσει τη δέσμευσή της για διατήρηση των επιτοκίων κοντά σε μηδενικά επίπεδα για «παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Οι ενδείξεις επιβράδυνσης των ρυθμών ανάκαμψης πληθαίνουν και αυτός είναι και ο λόγος που στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών της Fed. Επομένως, όλα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για την Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα να αρχίσει τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης. Άλλωστε ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι είχε προϊδεάσει τους επενδυτές καθώς σε δηλώσεις του ενώπιον του Κογκρέσου - τον προηγούμενο μήνα - είχε τονίσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη και θα λάβει μέτρα σε περίπτωση που η οικονομία παρεκκλίνει της πορείας προς ανάκαμψη.

Πριν από δύο περίπου χρόνια η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα και υπόσχεται σχεδόν σε κάθε συνεδρίασή της από το Μάρτιο του 2009 στη διατήρηση πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Πέραν τούτου, έχει διοχετεύσει στην οικονομία σχεδόν 1,7 τρισ. δολάρια μέσω της αγοράς αμερικανικών κρατικών ομολόγων μεγάλης διάρκειας ή στεγαστικού ενυπόθηκου χρέους. Παρ’ όλα αυτά οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν στο 2,4% στο δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση της αγορά εργασίας.

Από την άλλη πλευρά ένα ακόμα πακέτο στήριξης της οικονομίας ενδέχεται να φέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που εκτιμούν οι  αξιωματούχοι της τράπεζας καθώς θα ερμηνευτούν ως παραδοχή αποτυχίας ή απλά ως σαφή ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία δεν τα έχει ακόμα καταφέρει. Οι Πολ Ο΄ Νιλ και Ρόμπερτ Ρούμπιν, πρώην υπουργοί Οικονομικών στις ΗΠΑ, εκτιμούν ότι «ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ενδεχομένως να δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη προς την αμερικανική οικονομία», και ότι «οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να προβούν σε προσλήψεις παρά μόνο όταν βελτιωθούν οι πωλήσεις».

ZENITH