Skip to main content

Σε εφαρμογή από αύριο οι νέες φορολογικές διατάξεις

Ανακοινώθηκαν και επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών οι νέες φορολογικές διατάξεις, που θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο και αφορούν στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και στην επέκτασή του σε δραστηριό
Ανακοινώθηκαν και επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών οι νέες φορολογικές διατάξεις, που ισχύουν από αύριο και αφορούν στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και στην επέκτασή του σε δραστηριότητες που δεν υπάγονταν μέχρι σήμερα, καθώς και τον λογιστικό προσδιορισμό εισοδημάτων.

Αναλυτικότερα, σχετικά με την αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, το ΥΠΟΙΚ ανακοινώνει πως ο βασικός συντελεστής αυξάνει από 21% σε 23%, ο χαμηλός συντελεστής από 10% σε 11% και ο πολύ χαμηλός συντελεστής από 5% σε 5,5%, ενώ οι ειδικοί συντελεστές των νησιών διαμορφώνονται σε 16%, 8% και 4%.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι σε οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο θα εκδίδεται από την 1η Ιουλίου, με βάση τις εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές.

Η επέκταση ΦΠΑ θα ισχύσει στα ακόλουθα επαγγέλματα: δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα (υπηρεσίες νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα), καλλιτέχνες, συγγραφείς και επαγγελματίες διακίνησης εφημερίδων.

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει πως ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων θα επιβληθεί στους ιδιοκτήτες ταξί, περιπτέρων, καθώς και στους υποπράκτορες εφημερίδων και περιοδικών, επαγγέλματα που μέχρι σήμερα φορολογούνταν τεκμαρτά. Να σημειωθεί πως ο λογιστικός προσδιορισμός ισχύει στα πρατήρια καυσίμων από την 1η Μαΐου, ενώ στους πωλητές λαϊκών αγορών θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2010.

ZENITH