Skip to main content

Σε επαγρύπνηση οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε πώληση των μονάδων, δεν θα το επιτρέψει ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας», ήταν το μήνυμα – προειδοποίηση που απέστειλε ο πρόεδρος του περιφερειακού συνδικάτου «Σπάρτακος»,
Η αναβολή μέχρι το τέλος του έτους που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την Τρόικα για να συγκροτήσει το σχέδιό της για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, δεν αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή και να απειλούν με σφοδρές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που επιχειρηθεί πώληση παραγωγικών μονάδων.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στην επιχείρηση, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης τμήματος της ΔΕΗ, ήταν η ενημερωτική συγκέντρωση που οργάνωσε, το απόγευμα της Τετάρτης στην πόλη της Πτολεμαϊδας, το περιφερειακό Σωματείο Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος». Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκειά της, κατέστη απολύτως σαφές από τους συνδικαλιστές ότι εφόσον ενταθούν οι πιέσεις για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, τότε το συνδικαλιστικό κίνημα θα απαντήσει με πρωτοφανείς κινητοποιήσεις.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε πώληση των μονάδων, δεν θα το επιτρέψει ο λαός της περιοχής», ήταν το μήνυμα – προειδοποίηση που απέστειλε ο πρόεδρος του συνδικάτου Γιώργος Αδαμίδης, προσθέτοντας πως οι φορείς της αυτοδιοίκησης, οι βουλευτές και το τοπικό επιμελητήριο στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι «θα είναι μέγα σκάνδαλο για τη χώρα αν τολμήσουν να πωλήσουν τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική κιλοβατώρα στην τιμή του κόστους για να την αγοράσει η ΔΕΗ στην οριακή τιμή συστήματος από τους μεταπράτες, οι οποίοι δεν επιθυμούν να επενδύσουν» και εξέφρασε την άποψη ότι «είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θέλουν να αγοράσουν καμία μονάδα» και πως η συζήτηση που άνοιξε «ήταν ένας λαγός της κυβέρνησης για να κάνουν κάποιο άλλο σενάριο».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αδαμίδης εξήγησε πως η άποψή του αυτή απορρέει από το γεγονός ότι «οι ιδιώτες έχουν δύο άδειες για λιγνιτικό σταθμό, υπάρχουν ιδιωτικά ορυχεία, υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη που δεν έχουν εκχωρηθεί στη ΔΕΗ. Επειδή όμως η δραστηριότητα της επένδυσης θα αποδώσει ύστερα από 7-8 έτη, θέλουν να κερδίσουν σήμερα». Το οξύμωρο στην υπόθεση, κατά τον ίδιο, είναι ότι οι ιδιώτες που κατηγορούσαν τις λιγνιτικές μονάδες ως βρώμικες και επιβαρυντικές για το περιβάλλον κατά το παρελθόν, τώρα τις διεκδικούν με πρόσχημα τις οδηγίες της τρόικα, αποσκοπώντας στο χρήμα που θα πάρουν από τον Ελληνικό λαό.

Στην παρέμβασή του εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου «Σπάρτακος»  κ. Κ. Βασιλειάδης εκτίμησε ότι σε περίπτωση πώλησης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων «το μάρμαρο θα το πληρώσει η περιοχή», αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν θα περάσει γιατί επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών στο σύστημα και δεν θα το επιτρέψουν οι ίδιοι οι καταναλωτές γιατί το οικιακό τιμολόγιο θα αυξηθεί κατά 100%».
Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν επίσης και σειρά ζητημάτων που συνδέονται με το ασφαλιστικό, τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων στη ΔΕΗ κλπ. Η συνάντηση της Πτολεμαϊδας δε, εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμένων επαφών του σωματείου με εργαζόμενους στη ΔΕΗ και προηγήθηκε ανάλογη στη Φλώρινα, δύο ημέρες νωρίτερα.

ZENITH