Skip to main content

Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί σε Γρεβενά και Λάρισα

Χωρίς γιατρούς είναι από σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών και Λάρισας, καθώς προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς των εφημεριών. Δηλώσεις γιατρών στη Voria.gr.
Χωρίς γιατρούς είναι από σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών και αυτό της Λάρισας, καθώς προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς των εφημεριών.

Νοσοκομείο Γρεβενών

Από χθες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας το 97% των γιατρών (από το σύνολο των 30 γιατρών που διαθέτει) στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων εδώ και τέσσερις μήνες. «Δεν έχουμε πληρωθεί από τον Ιούλιο. Αυτό που ζητούμε είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων αυτών των τεσσάρων μηνών» λέει στη Voria.gr ο κ. Γιώργος Δρόσος, ορθοπεδικός στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών.

Επιπλέον, ένα από τα αιτήματα των νοσοκομειακών είναι και ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι εφημερίες. Σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, οι εφημερίες που θα πρέπει να κάνει κάθε γιατρός δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 7 ημέρες το μήνα. Παρόλα αυτά, όπως λέει ο κ. Δρόσος, στο Νοσοκομείο οι εφημερίες φτάνουν τις 12-15 ανά γιατρό.

«Λόγω έλλειψης προσωπικού αναγκαζόμαστε να κάνουμε περισσότερες εφημερίες, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου», αναφέρει ο ίδιος.

Παρά τα αιτήματα που κατέθεταν στο Υπουργείο Υγείας ένα χρόνο τώρα, για να λυθούν τα προβλήματα του Νοσοκομείου, όπως σημειώνει ο κ. Δρόσος, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη το 2009.   

Στο νοσοκομείο λειτουργεί προσωπικό ασφαλείας και γίνονται δεκτά μόνο τα επείγοντα περιστατικά τα οποία και χρήζουν άμεσης φροντίδας.

Νοσοκομείο Λάρισας

Απλήρωτοι για δεδουλευμένες εφημερίες τεσσάρων μηνών μένουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί του νομού Λάρισας, που προχώρησαν από χθες σε επίσχεση εργασίας.

Από το σύνολο των 180 γιατρών σε επίσχεση εργασίας έχει προχωρήσει ποσοστό πάνω από 50%. Στην επίσχεση εργασίας συμμετέχει και προσωπικό από τα πέντε ιατρικά κέντρα του νομού.

Αιτήματα και εδώ είναι η καταβολή των δεδουλευμένων από τον Ιούλιο, καθώς και τα αναδρομικά και το καθεστώς των εφημεριών. «Ο κάθε γιατρός κάνει περίπου 20 εφημερίες το μήνα, γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός προσωπικού», αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Μιχάλης Κατσουράκης, οδοντίατρος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την Επίσχεση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λάρισας έχουν πληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια δεν επαρκούν για να πληρωθούν οι υπόλοιποι μήνες. «Κύριο αίτημά μας είναι η καταβολή των δεδουλευμένων και να μας δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των υπολοίπων», σημειώνει ο ίδιος.

Η επίσχεση εργασίας γίνεται μόνο κατά την πρωινή βάρδια και εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Απάντηση στις 19 Νοεμβρίου

Απάντηση από το Υπουργείο Υγείας περιμένουν οι γιατροί από όλα τα νοσοκομεία της χώρας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, αν δεν ικανοποιηθούν από τις προτάσεις του Υπουργείου, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Να σημειώσουμε ότι πριν δέκα περίπου μέρες εκπρόσωποι των ιατρών είχαν συνάντηση με την Υπουργό Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ώστε να την ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου τους.


Δημήτρης Τσάκωνας

ZENITH