Skip to main content

Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup (φωτο)

Ο Γιάννης Βαρουφάκης με την έναρξη της συνεδρίασης παρουσίασε επί μισή ώρα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπο υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έκτακτο κρίσιμο Eurogroup, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει ένα πρόγραμμα – γέφυρα και τους εταίρους να διαμηνύουν ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Την πιο σκληρή γραμμή, όπως φάνηκε από δηλώσεις τους πριν από τη συνεδρίαση, κρατούν για άλλη μια φορά οι Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να ελέγχεται από την τρόικα, έστω και εάν αυτή θα έχει άλλο όνομα. Και αυτό φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της διαπραγμάτευσης, ο ρόλος της τρόικας δηλαδή, όπως και το ποια σημεία του τρέχοντος προγράμματος είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν οι εταίροι. 

Συμφωνία δεν αναμένεται να προκύψει απόψε, αλλά το ζήτημα είναι να μπουν οι βάσεις ώστε αυτή να γίνει εφικτή τη Δευτέρα, ημέρα που έχει θέσει ως τελευταία προθεσμία στην Ελλάδα για να υποβάλει αίτημα παράτασης του προγράμματος ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης με την έναρξη της συνεδρίασης παρουσίασε επί μισή ώρα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπο υπουργοί Οικονομικών. O κ. Βαρουφάκης νωρίτερα απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι θα γίνουν επικοιδομητικές συνομιλίες με τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπήρξε μπαράζ συναντήσεων της ελληνικής αποστολής. Μία από αυτές ήταν του Γιάννη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε με θερμά λόγο για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά συναντήθηκε και με τους με τους επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ και ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του Euroworking Group Βίζερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσε το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα.

Image
Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup (φωτο)


Θετική εντύπωση προκάλεσαν τα θετικά σχόλια που επιφύλαξε για την ελληνική αποστολή η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δηλωσε ότι ήταν μια καλή συνάντηση, αλλά μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που θα πάρει χρόνο. «Είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί για τα θέματα που τους αφορούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της επανέλαβε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι απόψε δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά θα ακουστεί η άποψη της ελληνικής πλευράς.

«Θα ακούσουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, δεν πιστεύω οτι θα έχουμε κάποια απόφαση σήμερα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, εάν επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες. Κάθε χώρα μπορεί να κάνει ότι θέλει, η Ελλαδα όμως πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, ή δε θα έχει καθόλου πρόγραμμα», σημείωσε ο κ.Σόιμπλε και πρόσθεσε με το γνωστό κυνικό του στυλ: «Το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να ελέγχεται από την τρόικα, την οποία προφανώς δε μπορούμε να την λέμε τρόικα πια».

Image
Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup (φωτο)

Ανοιχτός να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στη βάση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.

«Θα καλωσορίσουμε τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Θα ακούσουμε τα σχέδια και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα δούμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα. Επισήμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε στη βάση αυτού του προγράμματος» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση των αποψινών συζητήσεων.

Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά τις ιδέες και τις λύσεις που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές.

Image
Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup (φωτο)

 

ZENITH