Skip to main content

Σε φάση ταχείας ενεργοποίησης εισέρχεται ο μηχανισμός στήριξης

Εξασφαλίστηκε επιτέλους και η συναίνεση της γερμανικής πλευράς υπό την απειλή διάχυσης της ελληνικής κρίσης σε όλη την ευρωζώνη. «Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια οδυνηρή πορεία, το πρόβλημα πρέπει να
Σε φάση ταχείας ενεργοποίησης εισέρχεται ο μηχανισμός στήριξης για τη χώρα μας με τη συναίνεση και της γερμανικής πλευράς υπό την πίεση των αγορών και την απειλή διάχυσης της ελληνικής κρίσης σε όλη την ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις της τρόικα στην Αθήνα αναμένεται να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε το βράδυ της Δευτέρας η γερμανική κυβέρνηση να υποβάλλει το νομοθετικό σχέδιο για την καταβολή του ποσού που της αναλογεί για τη στήριξη της Ελλάδας.

Η συμφωνία της άκαμπτης Γερμανίας ήρθε μετά από τη συνάντηση στο Βερολίνο του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν- Κλοντ Τρισέ και του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος- Καν με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια οδυνηρή πορεία, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη ρίζα του, ώστε να έχουμε  χρηματοδότηση και ανάπτυξη σε βάθος χρόνου» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πριν από λίγο.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ένα χάπι στην Ελλάδα για δύο μήνες, διότι μετά η αρρώστια θα επιστρέψει. Χρειαζόμαστε μακροχρόνιες λύσεις» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Αναφερόμενη στη συνεργασία της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι όλοι οι οργανισμοί θα ενώσουν την τεχνογνωσία τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή πορεία. Επανέλαβε δε την «υπόσχεση» του Φεβρουαρίου, δηλαδή ότι χρέος της Γερμανίας είναι να προστατέψει το ευρώ και την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα, επισήμανε πως είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση οι όροι του μηχανισμού στήριξης και επομένως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες πριν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις. «Το πρόβλημα  που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, είναι το θέμα της σταθερότητας της Ευρωζώνης» σημείωσε ο Στρος Καν.

Νωρίτερα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των επικεφαλής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα ζητηθεί από την Άνω Βουλή να δώσει μέχρι την Παρασκευή το πράσινο φως για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ώστε στη συνέχεια να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο.

 «Θέλουμε να αποφασίσουμε και θα αποφασίσουμε τη βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να σταθεροποιήσουμε το ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίν0ντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μέσα στο Σαββατοκύριακο η ολοκληρωμένη πρόταση της τρόϊκας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.


Από την πλευρά του ο Στρος Καν, υπογράμμισε ότι η οικονομική κατάστασηστην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη  και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένατεράστιο χρέος. «Τα πράγματα είναι δύσκολα και επώδυνα. Δεν πρόκειταιόλα αυτά να ξεπεραστούν γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΝΤ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρεικαι άλλα σκληρά μέτρα, αλλά όπως είπε «η ελληνική κυβέρνηση έχει θέλησηκαι εμείς πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη και να δώσουμε τα κονδύλια». Ανέφερε πως δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για τα ποσά της βοηθείας σήμερα, καθώς δεν υπάρχει σχετική απόφαση. Σημειώνεται ότι βουλευτής των πρασίνων σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο Στρος-Καν είχε αναφέρει πως  το ύψος του ελληνικού προγράμματος στήριξης μπορεί να  φτάσει έως και τα 120 δισ. ευρώ.

Ο Στρος Καν, απευθυνόμενος στα μέλη της Ευρωζώνης, είπε ότι πρέπει ναλειτουργήσουν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ενώ για τα χρήματα ταοποία θα χορηγήσουν στη χώρα μας τόνισε ότι θα είναι σε μορφή δανείου καιεπομένως κάποτε θα επιστραφούν. «Για να καταφέρει όμως η Ελλάδα ναγυρίσει τα χρήματα, θα πρέπει όλα να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Κάθεμέρα που χάνεται είναι πολύτιμη και οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τηνΕλλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν- Κλοντ Τρισέ, αναφερόμενος στις εργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τόνισε ότι στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου αμέσως μετά να συζητηθούν τα αποτελέσματα των εργασιών στην ΕΕ και να ληφθούν το ταχύτερο δυνατόν οι αποφάσεις. Παράλληλα υπογράμμισε πως το Γερμανικό Κοινοβούλιο πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος.

Τελευταία ενημέρωση 20: 20

ZENITH