Skip to main content

Σε γυναίκα ανήκει ο τάφος της Αμφίπολης;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σκελετός που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης ανήκει σε γυναίκα 60 ετών. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Σε γυναίκα 60 ετών φαίνεται πως ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν από αργά χθες το βράδυ.

Υπενθυμίζεται πως αναμένονται  -ίσως και σήμερα- οι ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας του νεκρού της Αμφίπολης.

Οι ανακοινώσεις θα δώσουν στοιχεία για βασικά χαρακτηριστικά του νεκρού, καθώς θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμα οι έρευνες του ανθρωπολογικού υλικού.

Η πληροφορία περί γυναίκας δημιούργησε αίσθηση χθες το βράδυ, με πολλούς να στοιχηματίζουν και πάλι πως πρόκειται για την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια και να γίνουν εκτενείς και αναλυτικές μελέτες επί του οστεϊκού υλικού -και όχι μόνο- από πλήθος ειδικοτήτων για να γίνει γνωστό ίσως κάποια στιγμή το όνομα του νεκρού.

Βεβαίως, μένει να ανακοινωθεί ότι όντως πρόκειται για σκελετό γυναίκας, προτού αρχίσουν να πλέκονται διάφορα σενάρια ωστόσο μόνο η ανάλυση DNA, η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 και άλλες εξετάσεις θα αποδείξουν ότι ο συγκεκριμένος σκελετός ανήκει σε γυναίκα που έζησε την εποχή που έζησε και η Ολυμπιάδα.

Οι ιστορικές πηγές λένε ότι η μητέρα του Αλέξανδρου έχει ταφεί μακριά από την Αμφίπολη, στην Πύδνα. Αυτό δε σημαίνει κάτι διότι σε ύστερη εποχή θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί τα οστά της στο λόφο Καστά.

Επίσης, κάποιες άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο νεκρός της Αμφίπολης μπορεί να μην είναι και ο ο μοναδικός. Δηλαδή ο σκελετός που βρέθηκε να έχει ταφεί εκεί αιώνες πριν την ύπαρξη της δυναστείας των Τημενιδών (οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και στη συνέχεια να υπήρξαν κι άλλες ταφές και να δημιουργήθηκε ο μεγαλοπρεπής τάφος που είδαμε τους τελευταίους μήνες και στον οποίο τοποθετήθηκε ο Λέοντας.

Η άποψη της αρχαιολόγου Κ. Περιστέρη ότι μπορεί να είναι τάφος στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου που πήρε διαστάσεις ήρωα δεν αποκλείεται από το σενάριο που λέει ότι ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα. Ενδεχομένως δηλαδή η συνέχιση της ανασκαφής σε άλλα σημεία του λόφου να αναδείξουν κι άλλους τάφους, μεταγενέστερους από αυτόν που βρέθηκε.

ZENITH