Skip to main content

Σε κίνδυνο η πιστοληπτική αξιολόγηση Γαλλίας–Γερμανίας

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι Γαλλία και Γερμανία μπαίνουν στο στόχαστρο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, δεδομένου ότι έχουν μπει βασικοί εγγυητές του ευρωπαϊκού Ταμείου.
Στο στόχαστρο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης μπαίνουν Γαλλία και Γερμανία. Σύμφωνα αναλυτές, η ανώτατη πιστοληπτική τους αξιολόγηση ΑΑΑ τίθεται σε κίνδυνο εφόσον έχουν μπει βασικοί εγγυητές του ευρωπαϊκού Ταμείου.

Το πακέτο «περιορίζει το πιστωτικό προφίλ, προκαλώντας πιθανή ζημιά στην αξιολόγηση των ισχυρών οικονομιών», εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής της UniCredit στο Μόναχο, Stefan Kolek. «Πρόκειται για ένα είδους παιχνίδι ‘πυραμίδας’ που φθάνει όμως στο ανώτατο επίπεδο», προσθέτει σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Το πακέτο βοήθειας σχεδιάστηκε απ’ την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να περιοριστεί η πιστωτική κρίση των κρατών που απείλησε να ωθήσει την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία στην πτώχευση και να πλήξει το ευρώ. Ως μέρος του πακέτου υποστήριξης του σχεδίου, η Bundesbank, η Τράπεζα της Γαλλίας και η Τράπεζα της Ιταλίας άρχισαν χθες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Ο μέσος όρος αξιολόγησης των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης απ’ τον οίκο S&P 500 είναι ΑΑ-, τρία επίπεδα χαμηλότερα απ’ το ανώτατο επίπεδο. Μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία έπονται η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

 «Το γεγονός ότι ξεκαθάρισαν πως δε θα υπάρξει στάση πληρωμών, συν το τεράστιο μέγεθος του Ταμείου, πιθανόν να ωθήσει τον S&P να αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις», λέει ο Gary Jenkins, αναλυτής της Evolution Securities.

ZENITH