Skip to main content

Σε κίνδυνο χρηματοπιστωτικής κρίσης η Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νομισματική κρίση και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, προειδοποιούν ειδικοί.

Η τουρκική κυβέρνηση παίζει ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι που κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νομισματική κρίση και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, προειδοποιούν ειδικοί.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Ερντογάν τα έβαλε με την Κεντρική Τράπεζα, καλώντας την να χαμηλώσει δραστικά τα επιτόκιά της προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, εν όψει των γενικών εκλογών του Ιουνίου.

Οι πολιτικές πιέσεις έχουν προβληματίσει τους επενδυτές, σύμφωνα με το CNBC, με αποτέλεσμα η λίρα να υποχωρεί χθες Πέμπτη στο ιστορικό χαμηλό των 2,6290 λιρών/δολάριο, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Σημειώνεται πως η τουρκική λίρα είναι ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έχοντας καταγράψει απώλειες 10% από τον Ιανουάριο.

Τον περασμένο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια, για δεύτερη φορά από τον Δεκέμβριο. Η Τράπεζα δέχεται πιέσεις εδώ και χρόνια να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, ωστόσο οι αγορές ανησυχούν πως οι τελευταίες «επιθέσεις» από την κυβέρνηση θα μπορούσαν να σημαίνουν το τέλος της ανεξαρτησίας της.

ZENITH