Skip to main content

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων η Ελλάδα

Δυσαρεστημένος ο Γιούνκερ από την πορεία των συζητήσεων. Τελεσίγραφα από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ - Τα ταμεία αδειάζουν και οι δανειστές δείχνουν παράταση διαπραγματεύσεων μέχρι τον Ιούνιο.

Κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση οι ευρωπαίοι εταίροι, δείχνοντας παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Ιούνιο, την ώρα που τα δημόσια ταμεία αδειάζουν και η αγορά βιώνει πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας.

Μιλώντας στη Βιέννη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την πορεία των διαπραγματεύσεων, ζητώντας μεγαλύτερη προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την πορεία των έως τώρα συζητήσεων. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς Ελλάδας προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για το κοινό συμφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις ή πέντε ημέρες αλλά δεν υπάρχει ακόμα η απαραίτητη ωριμότητα για την επίτευξη μίας συμφωνίας άμεσα, πρόσθεσε.

«Η ημερομηνία επίτευξης μίας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και δανειστών εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση. Οι κυβερνώντες πρέπει να δουλέψουν με τους θεσμούς και να συμφωνήσουν να τηρήσουν τους όρους του προγράμματος. Εάν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορούμε να αποδεσμεύσουμε πόρους για την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β.Σόιμπλε.

«Μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα βρισκόταν στο σωστό μονοπάτι για την ανάκαμψη, γεγονός που εξέπληξε πολλούς. Θα έπρεπε να είχαν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στη διαπραγμάτευση, είπε ότι το πρόγραμμα έχει επεκταθεί δύο φορές κι ότι η τρέχουσα επέκταση λήγει στις 30 Ιουνίου. «Έχουν χρόνο ώς τότε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε πως η λύση πρέπει να βρεθεί ώς τις 30 Ιουνίου, αν η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τα χρήματα που της διατίθενται από αυτό το πρόγραμμα.

Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας εντός ευρώ. «Δεν υπάρχει κανένα λόγος για εικασίες. Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ ό,τι και να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πρόσθεσε πως «μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση την Ελλάδα και την Ευρώπη».

ZENITH