Skip to main content

«Σε κώμα» τα δημόσια νοσοκομεία

Για δεύτερη μέρα συνεχίζουν την πενθήμερη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί, με συμμετοχή που φθάνει το 70%, αντιδρώντας στο ν/σ του υπουργείου Υγείας για τις ρυθμίσεις των εφημεριών και την ολοήμερη λ
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Για δεύτερη μέρα συνεχίζουν την πενθήμερη απεργία που ξεκίνησαν από χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ρυθμίσεις των εφημεριών στα νοσοκομεία και την ολοήμερη λειτουργία που προβλέπει.

Ήδη από χθες οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη ταλαιπωρήθηκαν αρκετά, καθώς τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Η ταλαιπωρία των πολιτών, όμως, αναμένεται να ενταθεί μέσα στις επόμενες μέρες, αφού οι κλινικές υπολειτουργούν και μη επείγοντα χειρουργεία αναβάλλονται, ενώ οι γιατροί δέχονται μόνον τα έκτακτα περιστατικά.

Η συμμετοχή στην απεργία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεως Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρη Βαρνάβα, φτάνει και το 70% σε όλη τη χώρα.

«Η εικόνα της συμμετοχής είναι καλή, αν λάβει κανείς το γεγονός ότι είναι και καλοκαίρι. Στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν όλα τα νοσοκομεία με την πανελλαδική συμμετοχή να φτάνει το 70%», σημειώνει ο κ. Βαρνάβας.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η ολοήμερη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων τα οποία θα λειτουργούν σταδιακά και το απόγευμα με τη συμμετοχή ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, είναι απόπειρα ιδιωτικοποίησης της νοσοκομειακής περίθαλψης και ότι θα επιβαρύνει οικονομικά περισσότερο τους πολίτες.

«Το έχουμε πει κατ΄ επανάληψιν ότι είναι ανεφάρμοστο το νομοσχέδιο. Η μόνη λύση είναι η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στα νοσοκομεία, καθώς ήδη αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με τις εφημερίες. Πολλά νοσοκομεία της χώρας είναι έτοιμα να κλείσουν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού», υπογραμμίζει ο κ. Βαρνάβας.

Επίσης, διαφωνούν με την πρόταση του υπουργείου για την αποζημίωση των εφημεριών, εκτιμώντας ότι θα επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κάθε γιατρός θα λαμβάνει μηνιαία αποζημίωση για συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών και σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνει επιπλέον εφημερίες, αυτές θα αποζημιώνονται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Πρόταση της ΟΕΝΓΕ είναι η κατάθεση πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα εκκαθαρίζονται και θα αποπληρώνονται έγκαιρα και στο ακέραιο από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.

«Αρνούμαστε να πληρώνονται οι εφημερίες ως επίδομα και ζητάμε να πληρώνονται ως υπερωριακός χρόνος με σωστό τρόπο πληρωμής και από τον κρατικό προϋπολογισμό», αναφέρει ο κ. Βαρνάβας και σημειώνει ότι μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα μέχρι τον Μάρτιο.

Παράλληλα, με τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προβλέπεται «πόθεν έσχες» και για τους διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Η ΟΕΝΓΕ είχε ήδη ζητήσει τη θεσμοθέτησή του για όλους τους γιατρούς και τους υπαλλήλους που κατέχουν σχέσεις ευθύνης στο σύστημα.

Αύριο, πάντως, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους στις 11 το πρωί και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση στα αιτήματά τους. Στην Αθήνα την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από την Βουλή. Κλειστά, αύριο, εκτός από τα νοσοκομεία, θα είναι και τα ιατρεία των ελεύθερων επαγγελματιών.

ZENITH