Skip to main content

Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό

«Αυτή τη στιγμή η φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χρ
«Αυτή τη στιγμή η φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ενημερώθηκε διεξοδικά και αναλυτικά από τον Κύπριο πρόεδρο για τις εξελίξεις στο κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «απαιτείται συστράτευση και ομοψυχία για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με σεβασμό ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Συμβάλουμε και εμείς, πρόσθεσε, με απόψεις, θέσεις και παρατηρήσεις.

Σε ερώτηση, ποια είναι η άποψη του για τα ζητήματα της εκ περιτροπής προεδρίας και της σταθμισμένης ψήφου, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς, αν προγραμματίζει συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα του.

Συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ

«Ο καθένας έχει μέσα του αποτυπωμένες απόψεις για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και δεν σημαίνει ότι μια τέτοια συνεργασία, που είναι όντως απαραίτητη, θα σημαίνει αυτόματα και ταυτίσεις απόψεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνομιλία που είχε, στην Κύπρο, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνομιλία μετείχαν αντιπροσωπείες τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον κυπριακό Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι «αυτό που είναι κρίσιμο, είναι ότι χρειάζεται να συζητούμε, ώστε να μπορούμε εκεί που συμφωνούμε να το προβάλουμε με μεγαλύτερη δύναμη, δηλαδή να χτυπάμε όλοι με το ίδιο σφυρί πάνω στο ίδιο καρφί σε συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να είναι σαφέστερη για τους έξω η ελληνική τοποθέτηση».

Στις συνομιλίες αποφασίστηκε η σύσταση συντονιστικού φορέα μεταξύ της ΝΔ και του ΔΗΣΥ και ομάδας Κυπριακού, η οποία θα διαβουλεύεται σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η επίσκεψη και οι επαφές στην Κύπρο του ιδίου και των συνεργατών του δείχνουν την αγωνία να βρεθεί λύση και να σταματήσει η απαράδεκτη κατοχή του νησιού. «Δείχνει, ταυτόχρονα, και τη δικιά μας συνεχή ανάγκη παρακολούθησης σε λεπτομέρειες των εξελίξεων στο Κυπριακό, το οποίο είναι ζήτημα, που μας συνέχει όλους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο καθένας από εμάς έχει δώσει αγώνες προς την κατεύθυνση της λύσης και αισθανόμαστε την υποχρέωση αυτόν τον αγώνα να τον συνεχίσουμε με κάθε τρόπο».

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τους συνεργάτες του, που αφιέρωσαν χρόνο για μια σε βάθος συζήτηση όλων των σημαντικών ζητημάτων και επιπλέον, επεσήμανε ότι ΝΔ και ΔΗΣΥ πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί, όπως είπε, η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ και τους αξιωματούχους, που τον συνοδεύουν, ήταν από τις πιο παραγωγικές.

Δήλωσε ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια πιο στενή συνεργασία, αφού «βεβαίως πρώτα και πάνω από όλα μάς απασχόλησε η πορεία του εθνικού μας προβλήματος». Σημείωσε ότι έγινε ανταλλαγή προβληματισμών, «ιδιαίτερα ως προς το τι είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει τις επόμενες των εβδομάδων και όχι το τι στο παρελθόν έγινε».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως διαπίστωσε γι΄ άλλη μια φορά το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Σαμαρά και της ΝΔ για την κατάσταση, όπως σήμερα διαμορφώνεται στην Κύπρο, και είπε πως μέσα από τις διαδοχικές συναντήσεις του στο νησί, ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί, τόσο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στις αποφάσεις που λήφθηκαν, είπε πως φέρνουν πιο κοντά λειτουργικά τα δυο κόμματα. «Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές οι συνεργασίες, παρά τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει, δεν είχαν δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε και ανέφερε πως επιστρέφοντας στην Αθήνα θα στείλουν μια επιστολή στον κ. Αναστασιάδη με όλες τις επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες στη βάση της κοινής τους απόφασης.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πραγματικά εγκαινιάζουμε σήμερα μια καινούργια εποχή χρησιμότητας των δυο κομμάτων για την εθνική μας υπόθεση και ουσιαστικής συνεργασίας στα διεθνή φόρα με ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο συνεργασίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

ZENITH