Skip to main content

Σε μεταβατικό στάδιο οι ελληνικές Kraft Foods και Cadbury

Η προοπτική εξαγοράς της βρετανικής Cadbury από την αμερικανική Kraft Foods θέτει νέα δεδομένα στη λειτουργία των θυγατρικών τους στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα αναμένεται η δημιουργία μιας επιχείρησης η
Nέα δεδομένα στη λειτουργία των θυγατρικών της βρετανικής Cadbury και της αμερικανικής Kraft Foods στην Ελλάδα δημιουργεί ενδεχόμενη συνένωσή τους.
Η συνένωση των εταιρειών Kraft Foods Hellas και Cadbury Hellas, εφόσον όντως ενοποιηθούν οι δύο διεθνείς όμιλοι, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας επιχείρησης η οποία, αν δεν διαφοροποιηθούν οι δραστηριότητές τους, θα κυριαρχεί στην ελληνική αγορά σοκολάτας και ζαχαρωδών, με ετήσια έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ.

«Όταν και εφόσον πράγματι κλείσει επισήμως η συμφωνία θα μπορούμε να τοποθετηθούμε επί του θέματος», αναφέρει η κ. Εύη Δημητρακάκη, υπεύθυνη του τμήματος εταιρικής επικοινωνίας της Kraft Foods Hellas, εκτιμώντας ότι είναι πρόωρη κάθε εκτίμηση για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική αγορά σοκολατοειδών και ζαχαρωδών η αναμενόμενη συγχώνευση των δύο διεθνών ομίλων.

Γεγονός είναι ότι αμφότερες διαθέτουν στην Ελλάδα βιομηχανικές μονάδες. Η Cadbury εργοστάσιο ζαχαρωδών στην Κόρινθο και η Kraft Foods το ιστορικό εργοστάσιο σοκολατοποιίας «Παυλίδης» στην Αθήνα.

Ακολουθώντας τη στρατηγική της μητρικής εταιρείας, η ελληνική Kraft Foods έχει αποχωρήσει από την αγορά καραμέλας και τσίχλας, τομέα στον οποίο είναι ισχυρή η ελληνική Cadbury, με αιχμή τα σήματα «Trident» και «Halls». Η μονάδα ζαχαρωδών της Κορίνθου, λόγω του μικρού μεγέθους της εγχώριας αγοράς, είναι έντονα προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Η προωθούμενη συγχώνευση των δύο διεθνών ομίλων αναμένεται όμως ότι θα σημάνει επανεξέταση του ρόλου της κάθε βιομηχανικής μονάδας της Cadbury ανά την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η Kraft Foods Hellas το 2008 πραγματοποίησε πωλήσεις αξίας 127,85 εκατ. ευρώ και είχε κέρδη προ φόρων ύψους 15,26 εκατ. ευρώ, απασχολώντας περίπου 300 εργαζομένους. Εκτός από την παραγωγή και εμπορία σοκολατοειδών, εισάγει και διανέμει καφέδες, μαγιονέζες και τυροκομικά προϊόντα.

Η Cadbury Hellas, το 2008 πραγματοποίησε πωλήσεις αξίας 79,32 εκατ. ευρώ και είχε κέρδη προ φόρων ύψους 15,6 εκατ. ευρώ, απασχολώντας περίπου 280 εργαζομένους. Προϊόντα της εξάγονται στη Γαλλία, στη Δανία, στην Ελβετία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κύπρο, στο Λίβανο, στο Μαρόκο, στην Ουγγαρία, στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες.

ZENITH