Skip to main content

Σε μια κλωστή οι συζητήσεις που ξεκινούν σε λίγο

Κορυφώνονται οι διεργασίες, εν όψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup, με την αύρα, μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, να μην είναι και τόσο ενθαρρυντική.

Κορυφώνονται οι διεργασίες, εν όψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η Αθήνα ετοιμάζει ένα σχέδιο που θα στηρίζεται στις άτυπες οδηγίες που δόθηκαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπό τη μορφή non paper, έστω και αν η ελληνική πλευρά δεν παραδέχεται την ύπαρξη του.

Αυτό το σχέδιο, άλλωστε, επεξεργάστηκαν και οι εκπρόσωποι του EuroWorkingGroup, το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Η Αθήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ζητά ένα πρόγραμμα - γέφυρα, με διάρκεια έως τον ερχόμενο Αύγουστο, οπότε και θα καταθέσει το τελικό της σχέδιο. Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο, αναφέρουν ότι η στάση της γερμανικής πλευράς είναι αρνητική σε αυτή την προοπτική.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η προοπτική συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δεν είναι κοντά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι όπως όλα δείχνουν, οι κρίσιμες αποφάσεις μετατίθενται για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Αυτό το κλίμα, πάντως, επιχείρησε να ανατρέψει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Τα αποτελέσματα της ωστόσο δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Το συμπέρασμα αυτό αποτυπώθηκε αργότερα το βράδυ χθες, και κατά την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή, στο κλείσιμο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 'Οσοι κατάλαβαν είπαν ότι δεν πρέπει να ήταν και ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Παρ' όλα αυτά, η Αθήνα επιμένει ότι υπάρχει πρόοδος και ότι στις μέρες που μεσολαβούν έως την Δευτέρα, λύση μπορεί να βρεθεί. Αρκεί βεβαίως όπως λένε να υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές. Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι το ίδιο υποστηρίζει και η πλευρά των δανειστών! Η Αθήνα, δια του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και της ρήξης, ενώ ο Γερμανός ομόλογος του, Β. Σόιμπλε, έχει διαμηνύσει "το μνημόνιο or that's it".

ZENITH