Skip to main content

Σε ΝΔ και ΕΕ χρεώνει την προσφυγή στο ΔΝΤ ο Σημίτης

Την άποψή του ότι η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ εξαιτίας των κυβερνήσεων της ΝΔ, αλλά και της αναποφασιστικότητας των Ευρωπαίων εταίρων, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του.
Την άποψή του ότι η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ εξαιτίας των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της αναποφασιστικότητας των Ευρωπαίων εταίρων, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Σημίτης απορρίπτει τις ευθύνες από την εποχή που ήταν ο ίδιος επικεφαλής και ρίχνοντας το κρίμα στις κυβερνήσεις της ΝΔ, σημειώνοντας: «Γιατί δεν πήγε το 1949 η Ελλάδα στο ΔΝΤ, αμέσως μετά τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο; Γιατί δεν πήγε το 1985; Πήγε τώρα εξαιτίας του κατήφορου που ακολούθησε μετά το 2004 και εξαιτίας του εκτροχιασμού μετά το 2007».

Παράλληλα, τονίζει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε και δημιουργήθηκε ένας αξιόπιστος μηχανισμός στήριξης, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη χρησιμότητά του και ορθώς η κυβέρνηση προσέφυγε σε αυτόν.

Επίσης, δηλώνει αισιόδοξος, καθώς «Ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα να τα καταφέρει και το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν, όπως το 1985, όπως το 1996».

Τέλος, εκτιμά ότι ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες θα απαιτηθούν δύο ως τρία χρόνια για να αναπληρωθούν οι υποχωρήσεις των ρυθμών ανάπτυξης που προκάλεσε η κρίση, «στις χώρες του Νότου προβλέπεται ότι το διάστημα αυτό μπορεί να ξεπεράσει τα πέντε χρόνια».

ZENITH