Skip to main content

Σε νέο ιστορικό υψηλό το spread

Σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το spread, καθώς στις 15.13 ώρα Ελλάδας διαμορφωνόταν στις 412 μονάδες βάσης, την υψηλότερη τιμή από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Σε πολύ υψηλά επίπεδα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, διαπραγματεύεται σήμερα το spread, καθώς στις 15.13 ώρα Ελλάδας, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντιτου αντίστοιχου γερμανικού διαμορφωνόταν στις 412 μονάδες βάσης, τηνυψηλότερη τιμή από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001.=tweb> Οι χθεσινές κυβερνητικές διαρροές (αν τελικά υφίστανται) πυροδότησαν κλίμα πανικού στις αγορές, παρά τις διαψεύσεις σε όλους τους τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης, υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει τροποποίηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας για μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου( ΔΝΤ ).

Ως αποτέλεσμα, το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ανήλθε εχθές στο ιστορικό υψηλό των 408 μ.β. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου,  αντέδρασε, αν και καθυστερημένα, χαρακτηρίζοντας παντελώς ανυπόστατες τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε κυβερνητικός αξιωματούχος. Ωστόσο, απ΄ ό,τι φαίνεται, η «ζημιά» έγινε και τα spread παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, δια στόματος της εκπροσώπου της ΕΕ, Αμέλια Τόρες, χαρακτήρισε ανυπόστατες φήμες τα δημοσιεύματα τα οποία υποστηρίζουν ότι υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής σχετικά με το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε, εξάλλου, και το Βερολίνο, καθώς εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διεμήνυσε σήμερα ότι δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο σχέδιο βοήθειας, ενώ υπογράμμισε την εμπιστοσύνη της Γερμανίας στα μέτρα στήριξης της Ελλάδας. Συμπλήρωσε, δε, ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

ZENITH